La 629ena Fira de Sant Andreu de Torroella comptarà amb una seixantena d'activitats

Se celebrarà els dies 25 i 26 de novembre

La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) arriba enguany a la 629a edició amb seixantena llarga d'activitats per a tots els públics.

Els dies 25 i 26 de novembre el municipi es vesteix de gala per celebrar la Fira Agrícola, Ramadera i Comercial més antiga de Catalunya amb mostra comercial, exhibicions eqüestres, campionat de gossos d'atura, mostra d'animals de granja, visites teatralitzades, cultura popular i activitats familiars entre d'altres.

Com cada any la Fira ha escollit un fil conductor que lligarà les visites guiades en el marc de la Fira en el Record.

Enguany és la cura dels animals de granja. Aquesta activitat es podrà fer de manera lliure d'11 a 14h i de 17 a 20h i tindrà visites comentades el dissabte 25 i diumenge 26 a les 12h i a les 18h a un preu de 3 euros. El recorregut, com és habitual, surt del Museu de la Mediterrània.

L'epicentre de la Fira, al voltant de l'Espai Ter

El gran cap de setmana torroellenc arrencarà el dissabte 25 a les 10 h amb l'obertura de la mostra comercial, que estarà ubicada a l'Espai Ter, amb l'espai al costat de l'equipament destinat als més petits de la casa amb multitud de jocs, tallers i entreteniments. Aquest és l'epicentre de la fira, al voltant del qual s'articulen tot un seguit d'espais i àmbits expositius.

A l'exterior de l'Espai Ter s'hi distribuiran parades entre el passeig de Catalunya, que acollirà el Mercat de Sant Andreu i la Mostra de vehicles nous i d'ocasió; i el passeig Vicenç Bou, on hi haurà la fira d'artesans i l'exhibició de maquinària agrícola. La inauguració oficial de la fira es farà dissabte 25 a les 11 h en un acte institucional a l'exterior de l'Espai Ter.

Santi Serra a la Festa dels Cavalls

Les persones amants dels cavalls podran gaudir durant tot el cap de setmana d'una àmplia varietat d'especialitats i exhibicions hípiques com demostració d'enganxes i exhibició de carrusels a càrrec del centre Eqüestre Hípica Mas Paguina i del Club Hípic Equus. També hi haurà espai per una passejada en ponis i per pujar dalt d'un carruatge. Al voltant de la zona eqüestre també hi haurà una mostra de cavalls de raça.

L'espectacle més esperat de la Festa dels Cavalls tornarà a ser l'exhibició de doma i espectacle de cavalls en llibertat a càrrec de Santi Serra. Tant dissabte 25 com diumenge 26 a les 18 h.

El campionat de campions a l'Espai Ter

Un dels actes més esperats és, sens dubte, el Concurs de Gossos d'Atura, que cada any aplega un públic molt nombrós provinent d'arreu de Catalunya. El Concurs s'ubicarà a l'aparcament del costat de l'Espai Ter, diumenge 26 a les 10.30 h.

Hi participaran pastors de Catalunya, Euskadi, les illes Balears, el País Valencià i Extremadura. Concretament Jon Olibares amb Bizi, Gaizka Etxaniz amb Laster, Moisès Tarrés amb Mel, Juli Bayot García amb Tuca, Miquel Sastre amb Tronc, Miquel Adrover amb Bosquet i Jara Clemente Alpha. Repeteix de jutgessa Gillian Howell i de mestre de cerimònies Raül Muixach.

L'any passat el premi se'l va endur el basc Gaizka Etxaniz , amb una competició molt disputada.

Presència de diverses races de vaques

El vessant ramader de la fira tornarà a ser protagonitzat pels animals de granja en diversos tancats i corrals repartits a l'exterior de l'Espai Ter. Hi haurà dues vaques de raça Fleckvieh, una vaca i un vedell de raça Waygu, 2 vedelles frisones, 4 porcs, diverses ovelles i xais, conills, pollastres, ànecs mandarins i gallines malaies.

La Fira de Sant Andreu també és l'escenari escollit per a la celebració del Campionat Provincial de Girona de Coloms de Raça, que tindrà lloc al carrer del Roser núm. 1, canviant d'ubicació respecte a l'any passat. L'exposició es podrà visitar de 10 a 20 h i el lliurament de premis es farà el diumenge a les 12 h.

Activitats per a tots els públics

Durant el cap de setmana s'han programat moltíssimes activitats de tota mena, amb l'objectiu que tothom, grans i petits, hi tingui el seu espai.

Hi ha un Torneig de Petanca dissabte 25 a les 10 h als Jardins John Lennon a càrrec del Club de Petanca de Torroella de Montgrí; un de menjadores d'ocells a càrrec de Gisfera diumenge 26 de 10 h a 12 h; una sortida per conèixer el bosc de Ribera càrrec de Gisfera diumenge 26 a les 10 h; i un concert les corals Tribana,  Móndeveus i Anselm Viola diumenge 26 a les 18 h a l'església de Sant Genís.

En l’àmbit de les activitats familiars s’ha programat un Espai de joc per a la primera infància de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h tant dissabte 25 com diumenge 26 a l’exterior de l’Espai Ter a càrrec de Tell Fusta, també jocs gegants de fusta, els dos dies de 10h a 13.30h i de 16:30h a 19.30h  i una activitat titulada ‘Família Activa’ on els infants treballaran l’equilibri l’agilitat i l’orientació pel Massís del Montgrí. Això serà dissabte 25 a les 10 h. Diumenge 26, de 10.30 h a 13.30 h i de 16.30 h a 19.30 h s’ha programat l’activitat Laberint II a la zona exterior de l’Espai Ter.

Pel que fa al cinema, al marge de la programació habitual del Cine Montgrí, es projectarà ‘La Guerra de l’arròs, dissabte 25 a les 19 h.

Cercaviles i cultura popular

La cultura popular també tindrà un espai destacat a la Fira de Sant Andreu amb la cercavila del Drac dissabte 25 a les 19 h amb inici al Passeig de l'Església i la cercavila pels carrers de la Vila diumenge 26 a les 12 h amb inici també al Passeig de l'Església. Hi participaran com a convidats els Gegants de Sant Feliu de Guíxols.

Les entitats tindran el seu espai a la plaça de la Vila, amb la Mostra d’Entitats del municipi tant dissabte com diumenge.

Actes paral·lels i la trobada tècnica Pomatec

Malgrat que oficialment la fira comença dissabte 25 hi ha diversos actes que s'escapen del cap de setmana. Un d'ells és el Pomatec, la trobada tècnic-econòmica del sector de la poma que arriba a la 23a edició. Es farà al Cinema Montgrí divendres, 24 de 8.30 h a 14 h. Es tracta d'una jornada de referència al sector fruiter organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i Afrucat. És aquell moment de l'any en què el sector de la poma s'atura i analitza on és i com avança, i si ho fa amb bon ritme d'altres variables, com el consum, el preu, l'exportació i la resta de la producció.

En l’àmbit professional, dissabte 25 a les 10 h s’ha organitzat la trobada ‘Digitalitzem el sector primari’. Es tracta d'una trobada dirigida als professionals del sector agrari i ramader que volen saber com poden millorar la gestió i el control del seu negoci mitjançant eines digitals. És organitzada per la Diputació de Girona i el Consell Comarcal del Baix Empordà.

Divendres 24 s'inaugurarà l'exposició 'La saviesa de les dones a mas. D'àvies a netes'. A càrrec de l'Associació dels Masos de Torroella de Montgrí i L'Estartit. Serà a les 20 h a la Capella de Sant Antoni.
 
En paral·lel a la fira, però en aquest cas dissabte 25, coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència Masclista es farà la lectura del manifest a les 12 h a la plaça de la Vila.

Concurs d'Instagram i app

Enguany com a novetat l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha organitzat un concurs d'Instagram entre totes aquelles persones que pengin fotografies de la Fira de Sant Andreu els dies 24, 25 i 26 de novembre.

El premi és un lot de productes 'És del Montgrí' valorat en 150 euros. Són productes alimentaris del municipi i de l'àmbit del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

La Fira de Sant Andreu és una ocasió immillorable per conèixer Torroella de Montgrí i l'Estartit i complementar la visita amb pernoctació en algun dels establiments del municipi, àpats als seus bars i restaurants o alguna de les nombroses activitats que ofereix la destinació turística Torroella de Montgrí - l'Estartit – Illes Medes. En aquest sentit, l’Ajuntament facilita un llistat amb tots els establiments oberts per la Fira. 

Com l'any passat tothom qui estigui interessat en la Fira de Sant Andreu podrà consultar la programació còmodament a través del seu mòbil. I és que dins l'App de l'Ajuntament s'ha creat una aplicació específica amb tota la informació de l'esdeveniment.