Incrementen les ajudes a boscos privats per retirar els arbres morts a causa de la sequera

Els boscos gironins presenten rècord de falta d'aigua

El percentatge d’arbres amb símptomes de sequera a les comarques del Bages, el Moianès i Osona ha passat del 12% l’any 2022 al 80% aquest any 2023. L’afectació generalitzada en les masses forestals a Catalunya comporta grans extensions d’arbres morts i amb problemes d’estabilitat.

D'altra banda, l’estat de la vegetació en bona part de la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l’Ebre i gran part del nord-est dins les comarques gironines obtenen el seu valor mínim històric de falta d'aigua.

Per facilitar la retirada d’aquests arbres, realitzar treballs silvícoles sanitaris i gestió forestal sostenible, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha doblat els ajuts a boscos privats que a Catalunya representen un 75% de la superfície forestal del país. L’augment de l’import dels ajuts servirà per poder donar sortida a totes les peticions i passa de 3 milions d’euros l’any 2022 a pràcticament 5,5 milions aquest any 2023.

Els efectes de la sequera dels tres darrers anys sobre els boscos del Bages, el Moianès i Osona és especialment visible i a partir de diferents paràmetres analitzats es calcula que ara mateix en aquestes comarques, 1 de cada 10 arbres estaria afectat greument per la sequera.

L’espècie d’arbres on ha impactat més la falta de pluja és el pi roig i es poden veure moltes finques amb afectacions molt importants, en situació sanitària greu i amb bona part de les capçades del pi roig de color marró.

També la pinassa, que inicialment semblava que resistia millor la manca de precipitacions i la calor elevada, està resultant molt afectada. Per això, és important tallar els arbres morts i pertinents, perquè, si no, amb el temps els arbres tindran problemes d’estabilitat i acabaran produint-se problemes de seguretat per a les persones que circulin per les pistes o carreteres o per a qui accedeix al medi natural o bé es mogui dins de les masses arbrades.

El doble d’ajuts a privats per atendre totes les sol·licituds

Atesa la situació climàtica actual, i a fi d’incrementar la superfície forestal gestionada i d’aquesta manera adaptar les masses forestals a la situació de sequera greu arreu de Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un paquet de mesures i va ampliar precisament ahir els ajuts gestionats pel Centre de la Propietat Forestal convocats aquest any 2023.

Això es fa pel nombre elevat de sol·licituds presentades que han estat avaluades i per poder arribar a tots els propietaris: es passa de 3 milions d’euros l’any 2022 a pràcticament 5,5 milions aquest any 2023.

A banda d’aquests ajuts, hi ha una línia específica de Recuperació del potencial forestal que es va ampliar aquest mes de juliol per un import de 245.582, ja tancada, de la qual s’han començat a executar els treballs.

En Forests Públiques de la Generalitat que també estan patint de manera severa els efectes de la sequera, el Departament actuarà directament amb caràcter d’urgència el combustible mort. Aquest és per exemple, de la mortaldat d’arbres del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet on s’està ja treballant en la retirada d’arbres morts

Seguiment de la xarxa 8x8 a la Catalunya Central

La xarxa de seguiment dels boscos de Catalunya (8x8CAT) és una anàlisi sistemàtica de 377 parcel·les repartides per les diferents comarques on cada any s’avaluen 9.048 arbres concrets. Un dels paràmetres que s’analitzen és la defoliació, és a dir, la caiguda de la fulla dels arbres.

A les comarques del Bages, el Moianès i Osona hi ha 32 parcel·les amb 732 arbres que s’avaluen anualment. A les inspeccions dels darrers dos anys, s’ha pogut apreciar un considerable increment dels arbres amb afectacions atribuïdes a la sequera.

Així, en aquestes tres comarques, el percentatge d’arbres amb símptomes de sequera en aquestes parcel·les ha passat del 12% l’any 2022 al 80% aquest any 2023. La comarca amb més arbres amb símptomes de sequera és el Bages amb un 91%, seguida del Moianès amb un 81%, i un 66% a Osona.

Falta d’aigua a la vegetació a tota Catalunya

L’actual sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, està portant a la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país.

L’estat de la vegetació en bona part de la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l’Ebre i gran part del nord-est obtenen el seu valor mínim històric.

Els boscos de la Catalunya Central estan rebent un fort impacte per la climatologia (sequera, perforadors, pedregades, els incendis) Des de fa anys observem com existeixen diferents espècies que estan morint iniciant una possible substitucions d’espècies.

Aquesta situació és acumulativa durant els últims anys i s’ha de tenir en compte que moltes masses afectades ja no es recuperen i per contra afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant cada any més dèbils.