Bellver de Cerdanya aplaudeix la nova regulació dels pisos turístics

Urús veu en la manca de sòl de titularitat municipal un dels principals problemes per impulsar habitatges socials

L'alcaldessa de Bellver de Cerdanya, Laia Serra, creu que la regulació dels apartaments turístics anunciada aquest dimarts pot ser una "molt bona eina" per evitar que "hi hagi un aflorament massiu" de pisos d'aquest tipus.

De fet, el consistori va aprovar una ordenança a finals de l'any passat per limitar el nombre de llicències, ara suspesa després de rebre diverses al·legacions. Mentre, l'alcaldessa d'Urús, Maria Sans, reconeix que hi ha un problema d'accés a l'habitatge, tant al seu municipi com al conjunt del Pirineu i en molts punts del país.

Tot i això, creu que un dels principals entrebancs és que no disposen de sòl per poder impulsar un parc de pisos socials i que, per obtenir-ne, han de créixer urbanísticament.

Serra defensa que s'estableixi un topall de pisos turístics, més tenint en compte la situació de manca d'habitatge per a primera residència que hi ha a la comarca. En el cas de Bellver de Cerdanya, tot i no haver superat el màxim que estableix la nova regulació, s'han atorgat prop de 150 llicències. A més, una part d'aquestes es van aprovar després d'haver de suspendre l'ordenança municipal que, precisament, pretenia limitar-les.

L'alcaldessa adverteix, d'altra banda, que la nova normativa suposarà una càrrega de feina administrativa al consistori. Tot i això, considera que era "molt injust" que aquest tipus de llicències no s'haguessin de renovar.

Finalment, veu amb bons ulls regular-ne l'oferta, tenint en compte que actualment es troben que és "gairebé impossible" trobar un habitatge al municipi que estigui disponible per llogar durant tot l'any.

Per la seva banda, Sans considera que, per sobre dels apartaments turístics, al municipi hi ha un 80% dels habitatges ocupats per segons residents. Així, tot i no entrar a valorar els beneficis o perjudicis d'aquest model, creu que cal trobar solucions al problema d'accés a l'habitatge que tenen els joves. En el seu cas, al municipi hi ha una trentena de llicències atorgades i el topall se situa en 20.

La primera edil d'Urús diu que condicionar l'oferta de sòl per fer habitatge públic a l'aprofitament del 10% de la superfície de nova urbanització acaba representant un problema per al seu municipi, que no disposa de terrenys municipals per fer pisos socials.

Finalment, creu que per adaptar-se a la nova normativa caldrà una regulació conjunta a través del consell comarcal, ja que el seu pla d'ordenació urbanística és de caire supramunicipal i engloba una dotzena de termes de la comarca.

Suspensió temporal a Puigcerdà

D'altra banda, l'Ajuntament de Puigcerdà ha decidit suspendre l'atorgament de més llicències per a pisos turístics. Segons han indicat des del consistori, la mesura s'ha adoptat després de la declaració del municipi com a "zona tensionada" i amb la finalitat d'obrir un període d'anàlisi i reflexió i redactar una nova normativa.

La mesura s'aplicarà durant un any, tot i que es pot prorrogar a dos si les circumstàncies ho requereixen. La regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Puigcerdà, Nerea Espada, ha expressat que la situació al municipi i la comarca és "insostenible" en aquest àmbit i ha dit que cal "continuar treballant en la confecció de noves mesures i en la creació de nou habitatge protegit" per revertir-la.