'Anaven amb la cara tapada i em cridaven que volien diners i la caixa forta'

La dona de 83 anys assaltada ahir diu que els lladres tenien accent de l'Europa de l'Est

Amb l'ensurt encara al cos, la Maria Rosa de Cal Güell, una masia del veïnat de les Barraques a Vilademuls (Pla de l'Estany), recorda com quatre homes van assaltar ahir casa seva quan ella estava dormint. "Anaven amb la cara tapada i em cridaven que volien diners i la caixa forta però no en tinc", explicava aquest matí.

Eren les deu de la nit i ja estava dins del llit quan va sentir una trencadissa de vidres. Va pensar que era un animal però de cop se li van plantar quatre homes a dins de l'habitació cridant. Un d'ells la va retenir tapant-li la boca amb la mà mentre els altres van començar a regirar tota la casa. Van endur-se-li el moneder, 50 euros i joies d'or però no van fer-li mal. "Serà una aventura més per explicar", afirmava la Maria Rosa aquest matí. Feia poques hores de l'assalt però ja començava a intentar buscar la part positiva de tot plegat.

De fet, està convençuda que els lladres van marxar a corre cuita perquè va arribar amb el cotxe una familiar seva, la Judit Rovira, que viu just a la casa del costat. La dona, en veure que la Maria Rosa tenia els llums encesos i que la porta d'entrada estava oberta de bat a bat, va començar a cridar el seu nom tement-se que havia passat alguna cosa.

"No sé què hauria passat si no arribo en aquell moment", explica Rovira, que recorda com en acostar-se a la casa es va topar amb un dels lladres de cara. "Estava molt espantada però per sort no va venir en direcció meva; va sortir per un lateral i es va ficar cap als camps", afegeix. Va ser llavors que va decidir tornar cap al cotxe i alertar de seguida als Mossos. Seguidament va anar a buscar un veí amb qui després va entrar al mas. En comprovar que la Maria Rosa estava bé, sense haver resultat ferida, totes dues es van abraçar i es van posar a plorar.

Algunes joies d'or i 50 euros

Els lladres, que anaven amb la cara tapada i només duien els ulls al descobert, insistien en què la Maria Rosa els donés els diners i la caixa forta. La víctima explica que li ho preguntaven en castellà però que entre ells parlaven un idioma de l'Europa de l'Est. Va comptar quatre homes a la casa. La víctima els va dir que no tenia caixa forta i que miressin al seu moneder perquè allà hi tenia 50 euros. No va pensar, però, que allà també hi tenia guardades algunes joies d'or-unes arrecades, un collaret, un braçalet i un rellotge-. Tenien valor sentimental i des que fa deu anys li van entrar uns lladres a casa quan no hi era, se les enduia amb ella per evitar que li robessin.

Un dels assaltants la va retenir a l'habitació, posant-li la mà a la boca perquè no pogués cridar, i els altres van passejar-se per tota la casa buscant objectes de valor. Fins i tot havien agafat unes cerveses però l'arribada de la Judit Rovira els va agafar per sorpresa i van fugir. Tenien pensat endur-se el televisor, perquè ja el tenien desendollat, però van deixar-lo a terra.

Els lladres van fugir a peu i, segons sospiten les dues dones, ja deurien saber cap on anaven perquè van agafar un camí rural, sense il·luminació, que haurien inspeccionat prèviament. Els sembla que deuria fer dies que les vigilaven i de fet feia poc que la Maria Rosa havia estat hospitalitzada durant una setmana. Aquest matí, els Mossos d'Esquadra han tornat al lloc per recopilar més dades i buscar noves proves. De moment no hi ha cap detenció i la investigació segueix oberta.

El darrer assalt violent a les comarques gironines es va produir el passat 6 de juny en una casa aïllada de Llagostera (Gironès).