Desarticulen una gran xarxa de narcotraficants

L'operació s'ha saldat amb 23 detinguts

Desarticulada una xarxa de narcotraficants que obtenia beneficis mensuals de més de 100.000 euros distribuint cocaïna i marihuana a països com Finlàndia i França. Es tracta d'una organització criminal ubicada a les comarques gironines, perfectament organitzada i jerarquitzada i que havia descobert una nova ruta i un nou mercat per traficar amb droga, el finlandès.

La trama utilitzava 'mules' que viatjaven des dels aeroports de Girona o Barcelona fins a Estònia portant quilos de marihuana camuflada dins maletes. Un cop a Tallin, agafaven un ferri i arribaven fins a Hèlsinki, on feien la compravenda. L'operació de la policia espanyola i el servei de vigilància duanera s'ha saldat amb 23 detinguts.

Cop policial a una xarxa de narcotraficants que obtenia quantiosos beneficis traficant amb cocaïna i amb marihuana. La investigació de la policia espanyola, en col·llaboració amb el servei de vigilància duanera, va començar fa sis mesos. Durant aquest temps, han seguit els moviments dels membres de la trama. Segons ha explicat l'inspector cap de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols de la policia estatal, Àngel Camafreita, era una xarxa criminal perfectament organitzada i jerarquitzada i que prenia moltes mesures per evitar que els enxampessin.


La xarxa estava liderada per joves i tots els implicats es guanyaven la vida amb el tràfic de droga. En total, han detingut 23 persones entre líders de l'organització, persones que es dedicaven a manipular la droga o els que s'encarregaven de transportar-la per vendre-la a l'estranger. L'últim cop als narcotraficants ha estat aquest divendres mateix, quan els agents han localitzat el cultiu més gran de marihuana en una zona boscosa entre Arbúcies i Sant Celoni. Segons els primers càlculs, en aquest cultiu hi havia més de 4.000 plantes que podrien arribar a tenir un valor de més d'1 milió d'euros al mercat negre.

Segons ha explicat el cap del servei de vigilància duanera a Girona, Antonio Lajusticia, calculen que la xarxa obtenia beneficis mensuals superiors als 100.000 euros. Això els obligava a blanquejar diners. Per fer-ho, es dedicaven a comprar objectes de luxe i d'alta gama, sobretot or i peces d'art. De fet, entre els objectes decomissats hi ha la figura d'una verge de marfil que té un valor superior als 7.000 euros.

Ara, en una segona fase de la investigació, el servei de vigilància duanera de l'Agència Tributària seguirà el rastre dels diners per esbrinar si la xarxa ha desviat diners a comptes de paradisos fiscals.

Verdures i cafè a les maletes

La trama es dedicava al cultiu i a la manipulació de la droga, i després distribuïa la marihuana mitjançant coreus humans fins a Finlàndia i la cocaïna amb cotxe fins a França. L'inspector Angel Camafreita ha explicat que aquests narcotraficants eren "innovadors" perquè havien explotat alguns mercats fins ara inèdits, com ara portar la droga fins a països escandinaus. Així aconseguien més marge de benefici perquè la marihuana allà es ven a un preu més elevat que a les comarques gironines.

Per arribar fins a Finlàndia, havien traçat una ruta. Els correus humans duien la droga amagada dins la maleta. A més, tiraven cafè a l'embolcall per evitar que els gossos detectessin la marihuana. Amb la maleta a punt, sortien des de l'aeroport de Girona o des del Barcelona i viatjaven a Estònia. Un cop allà, arribaven a Hèlsinki per mar, a través de ferris. A Finlàndia es trobaven amb membres d'una organització escandinava que els comprava la droga.

El sistema per introduir la cocaïna a França també era enginyós i cautelós. La xarxa feia servir cinc cotxes, tots ells llogats i d'alta gama. Dos que feien d'avançada i dos que anaven a la cua. L'objectiu era poder alertar de la presència policial en qualsevol carretera i en qualsevol moment al cotxe que duia la cocaïna.

Els narcotraficants estaven explorant un nou mercat: Alemanya. Per veure si era complicat introduir marihuana a aquest país, van enviar alguns correus humans amb maletes plenes de verdures i hortalisses per comprovar el nivell de vigilància i d'inspecció de les maletes. La intervenció policial, però, ha estroncat els plans dels narcotraficants.

Laboratoris portàtils

Una altra de les innovacions d'aquesta trama és que van idear laboratoris ambulants. Dins una maleta portaven tot el necessari per tractar la droga. La xarxa llogava pisos i locals durant curts períodes de temps i els convertien en laboratoris i centres d'operació. Segons Camafreita, ho feien perquè si la policia descobria un dels pisos no pogués arribar al conjunt de la trama. El laboratori fix, però, estava situat a Anglès (Selva).

Durant l'operatiu, van fer entrades i registres a diversos pisos i locals de les comarques gironines. L'operació policial s'ha saldat amb 23 detinguts, els tres darrers aquest divendres al matí mateix. Catorze detinguts són de nacionalitat espanyola, dos són francesos i a quatre els han detingut a Finlàndia.

A banda de desarticular completament la xarxa de narcotràfic, l'operació ha acabat amb el decomís de 26.800 euros, quatre quilos de cocaïna, deu de substàncies adulterants, balances, premses, envasadores, cabdells de marihuana, plantes, tres vehicles (un d'ells de gama alta), dos revòlvers, una moto, objectes de luxe i ordinadors portàtil.

En l'operació hi ha participat agents de la policia espanyola de la comissaria de Sant Feliu de Guíxols i de diverses unitats, unitats canines i agents del servei de vigilància duanera de l'Agència Tributària.