Cassà de la Selva crea un espai dedicat a la mort gestacional, perinatal i neonatal

L'han instal·lat en una capella que es trobava en desús

Coincidint amb el dia de Tots Sants, Cassà de la Selva (Gironès), ha inaugurat una capella dedicada a la mort gestacional, perinatal i neonatal, ubicada en el cementiri municipal.

Aquest espai s'ha creat amb la col·laboració de l’Associació Bressols de Girona, que alguns dels membres són familiars de Cassà de la Selva. L’acte, que ha anat acompanyat d'una alta càrrega emocional, hi han participat diverses famílies afectades, l’Associació Bressols, la Jove Orquestra de Cassà i els Joves Marxants de Paraules.

En la inauguració, representants de l'Ajuntament de Cassà i la regidoria de Ciutadania i Serveis Socials,  han mostrat la seva solidaritat amb les famílies que han passat per aquesta situació i els han encoratjat a tirar endavant.

Espai per a mostrar el dol

Aquesta capella, que fins ara estava en desús en el cementiri municipal, s’ha adequat perquè a partir d’ara sigui un espai de record per a les famílies que han patit alguna mort dels seus fills o filles.

L’objectiu de l’espai situat en els jardins del cementiri municipal de Cassà de la Selva, és que les famílies tinguin un punt físic on poder homenatjar els seus fills i filles. També es vol contribuir a fer visible un dol existent a la societat, i que sovint està silenciat o infravalorat. 

La mort gestacional, perinatal i neonatal, són les pèrdues que es donen ja sigui durant la gestació, a partir de la setmana 28, (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement,  o les morts dels nounats fins als vint-i-vuit dies de vida.

A la capella es pot llegir la frase “fins i tot el peu més petit deixa una gran petjada al cor”.

Participació de l’Escola d’Art Josep Lloveras

L’Escola d’Art Josep Lloveras ha participat des de l’inici en aquest projecte, dissenyant i donant forma a la proposta creativa que es pot visualitzar a la capella.

La imatge d’un infant sobre una branca intentant agafar unes papallones, que es pot visualitzar a l’espai, va ser una de les idees dels familiars afectats, i que des del centre s’ha desenvolupat.

Els alumnes de l’escola d’art han participat en el projecte pintant aquest mural, i a través d’unes classes que es faran pròximament, continuaran treballant el concepte de la mort en diferents cultures, l’arquitectura funerària i altres elements relacionats amb el tema.