Figueres penalitzarà qui gasti més aigua fent-la pagar més cara

L’equip de govern diu que busquen “conscienciar” i evitar les conductes incíviques

Figueres (Alt Empordà) tindrà a partir de l’any que ve dos nous trams al rebut de l’aigua. El ple de novembre ho portarà a aprovació amb l’objectiu de penalitzar els qui més gasten en plena sequera.

Fins ara, hi havia únicament dos trams: el de menys de 12 metres cúbica (m3) al mes i el de més de 12 metres cúbics mensuals. Amb el canvi, els trams existents es modifiquen i se s’estableix un pels que gasten fins a 7 m3; un altre per els que en consumeixen entre 7 i 12 m3; un tercer tram per als que en gasten entre 12 i 15 i un quart per als que superen els 15 m3.

El primer i el segon tenen una tarifa de 0,65 i 0,68 euros per m3; mentre que el tercers i el quart s’enfilen als 0,96 i l’euro, respectivament. El regidor d’Hisenda, Ramon Pastoret, diu que no es tracta d’una mesura recaptatòria sinó que busca “conscienciar” i evitar conductes incíviques

.L’equip de govern recorda que les tarifes de l’aigua no s’han modificat des del 2016 i que en el tram més baix s’ha fet una puja del 4% d’acord amb l’IPC però que en els trams amb més consum l’increment és superior per penalitzar-los. Les entitats sense ànim de lucre comptaran amb la tarifa reduïda del primer tram i sigui quin sigui el consum, “no se’ls aplicarà l’escalat”.

Pastoret insisteix que la majoria de ciutadans compleixen, però admet que també n’hi ha que no. “Tot plegat té una voluntat de fomentar l’estalvi tenint en compte la situació que estem i creiem que s’han de penalitzar els consums que considerem excessius”, remarca Pastoret.

En situació d’emergència

Figueres es troba en situació d’emergència per sequera des del mes de setembre juntament amb 11 municipis més de l’Alt Empordà que depenen del pantà de Boadella. El consistori ha adoptat diverses mesures per fer-hi front.

Entre elles, recentment ha anunciat que començarà a utilitzar aigua regenerada de la depuradora per netejar carrers i regar arbres catalogats. També està duent a terme una campanya contra el frau en les connexions irregulars de comptadors.