Girona aprova els impostos i taxes per al 2024 amb el vot en contra de l'oposició en bloc

PSC i PP s'abstenen amb la fi de les desigualtats retributives

El ple de Girona ha aprovat inicialment les ordenances fiscals per al 2024, que entre d'altres recullen un increment de l'IBI del 3,6% i un augment del 25% de la taxa d'escombraries. Els impostos i taxes han tirat endavant amb el vot a favor de l'equip de govern, perquè l'oposició en bloc hi ha votat en contra.

El debat, sobretot, s'ha centrat en la manera com s'han tramitat, amb PSC, PP i Vox criticant que ha estat "poc transparent" i incorporant informes a darrera hora.

D'altra banda, els socialistes i el regidor popular s'han abstingut amb el punt que posa fi a les desigualtats retributives -Vox hi ha votat en contra- perquè tenen "dubtes" de com se n'afrontarà el pagament i diuen que pot "posar en risc" la solvència de l'Ajuntament.

Durant el debat de les ordenances, la regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu, ha subratllat que tan sols s'han tocat aquells impostos i taxes "que eren inevitables". Aliu ha recordat que portaven congelades des del 2021, però que des d'aleshores la despesa que ha hagut d'afrontar el consistori en alguns capítols -com el de subministraments- s'ha multiplicat arran de la inflació i la crisi de preus (posant com a exemple que, d'un any per l'altre, s'està pagant fins a un 158% més en factures de gas).

"Som conscients que estem demanant un major esforç fiscal a les famílies en un moment delicat; però els vull traslladar a totes elles que reconeixem aquest esforç, que ens comprometem a fer una gestió transparent dels recursos i a avançar cap a un sistema fiscal més progressiu", ha subratllat la regidora d'Hisenda.

Durant la seva intervenció, de tots els impostos i taxes, Aliu també ha volgut entrar més en detall en la d'escombraries. Aquí, la regidora ha recordat que no s'ha volgut aplicar el 100% del cost de la recollida de residus, perquè hauria comportat apujar-ne l'import fins a un 34%.

Més que entrar a valorar l'increment de les ordenances, l'oposició ha centrat bona part de les seves intervencions a criticar la manera com s'han tramitat. Tant el PSC, com el PP i Vox han carregat contra l'equip de govern per haver-ho fet de manera "desordenada" i incorporant "informes a darrera hora"; algun d'ells, han dit, aquest matí mateix.

"No ha estat transparent"

La socialista Bea Esporrin ha qualificat les ordenances de "continuistes", les ha definides com "l'enèsima incoherència d'ençà que Guanyem va accedir a l'alcaldia" i, fins i tot, ha demanat que es deixessin damunt la taula i es convoqués un nou ple extraordinari per debatre-les. "No s'ha estat transparent, desconeixem quant es preveu recaptar més amb l'increment de taxes i quines afectacions tindrà al pressupost per a l'any vinent, que de moment és inexistent", ha criticat.

Per la seva banda, tant el regidor del PPC Jaume Veray com el de Vox, Francisco Javier Domínguez, han qualificat "d'abusius" els increments dels impostos i les taxes i, de nou, han carregat contra el govern per fer-los arribar "expedients incomplerts, desordenats i amb incorporacions d'última hora". "Sembla que s'ho hagin agafat amb desídia i poc rigor i que siguin una colla de novells", ha dit Veray.

Al torn de rèplica, Aliu ha dit que tot i que hi ha "aspectes a millorar", s'ha fet arribar la informació que pertocava a l'oposició. La regidora d'Hisenda també ha aprofitat per demanar "rigor" al PSC, al PP i a Vox, criticant-los que hagin arribat a "qüestionar la legalitat" de la seva proposta, i ha subratllat que la pujada d'impostos i taxes compta amb un informe favorable del secretari.

Abans de la votació, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, també ha pres la paraula per "deixar constància" que s'han complert els terminis amb l'accés a la informació. També ha dit que "aquí no hi ha hagut cap irregularitat jurídica" i ha volgut subratllar que la d'avui és l'aprovació inicial i, per tant, "el primer tràmit" d'un procés que ara passarà per la presentació i l'estudi de les al·legacions abans d'elevar les ordenances per al 2024 a aprovació definitiva.

Fins a un 150%

En paral·lel a les ordenances, el ple també ha aprovat avui la modificació de l'ordenança que permet aplicar un recàrrec de fins el 150% de l'IBI als grans tenidors que tinguin pisos buits (prenent com a referència que siguin propietaris de quatre o més habitatges).

En aquest cas, l'equip de govern ha rebut l'aval del PSC, que hi ha votat a favor. La regidora socialista Cristina Cots ha justificat el seu 'sí' per "responsabilitat" i perquè calen mesures "per mobilitzar els pisos buits", però també ha demanat a Guanyem, Junts i ERC que treballin per impulsar altres polítiques per afavorir l'accés a l'habitatge (com més ajudes al lloguer o subvencions per a les rehabilitacions).

El PP i Vox hi han votat en contra. Veray ho ha justificat perquè els populars no són partidaris "de sancions sinó d'incentius" i Domínguez, perquè tenia dubtes legals sobre la manera com es justificarà que un immoble estigui buit.

Fi a les desigualtats

D'altra banda, el ple extraordinari també ha aprovat la proposta per eradicar les desigualtats salarials que afecten uns 775 treballadors del consistori; és a dir, tres quartes parts de la plantilla. El tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos, Sergi Font, ha recordat que les nòmines ja s'actualitzaran aquest novembre mateix.

Per a aquest 2023, el cost de posar fi a aquestes diferències serà de 400.000 euros (que es pagaran gràcies a una reserva de crèdit que hi ha vigent de 925.000). Per a l'any vinent, suposaran 2,8 MEUR anuals. "Entenem que és una mesura molt necessària, i que el benefici que comporta per al personal és absolutament necessari i imprescindible", ha subratllat Font, dient que a partir d'aquí el govern obrirà una nova carpeta, la de veure com s'afronta el pagament de la Valoració de Llocs de Treball (VLT).

Font també ha precisat, però, que a partir d'aquest novembre, quan s'actualitzin les nòmines, a l'Ajuntament de Girona hi haurà quasi 400 treballadors que ja cobraran el 100% del que fixa la VLT, i 400 més que es trobaran per sobre del 60%. "El que volem fer, precisament, és centrar la negociació en aquelles persones que es trobin per sota d'aquests llindars", ha concretat.

En aquest cas, la proposta ha rebut els vots a favor que sumen els disset regidors de l'equip de govern. El de Vox hi ha votat en contra, dient que no li semblava "el moment adequat" per tirar endavant aquesta mesura. I el PSC i el PP s'han abstingut. Sobretot, perquè tenen dubtes de com s'afrontarà el pagament i advertint, com ha fet la socialista Bea Esporrin, que això "pot posar en risc la solvència econòmica del consistori a no ser que es faci una reestructuració de la despesa".

A més, tant Esporrin com Veray també han fet incís que aquesta proposta no té en compte la retroactivitat, dient que ja hi ha dues sentències que condemnen l'Ajuntament a abonar-la. "Tenim constància que fins ara hi ha 124 demandes damunt la taula, que sumen un import d'1,2 MEUR, i totes elles reclamen la retroactivitat", ha dit Esporrin.

Sobre aquest punt, però, Sergi Font ha precisat que a més de les dues sentències que donen la raó als treballadors, el mateix jutjat que les ha emeses -el Social 3 de Girona- també ha resolt un altre cas. I que, aquest cop, la sentència ha estat "100% favorable" a l'Ajuntament. "Per tant, caldrà estudiar cas per cas", ha precisat.

Nova protesta de la policia

El ple extraordinari d'aquest dijous ha estat marcat per una nova protesta de la Policia Municipal. Precisament, un dia després que l'alcalde obligués per decret que la plantilla faci hores extra durant les Fires i tots aquells altres actes singulars -com partits de futbol i de bàsquet- que es preveuen des d'ara i fins a finals d'any.

Els agents s'han plantat a la plaça del Vi amb pancartes de protesta i un taüt i després han entrat momentàniament al ple. Critiquen que la proposta d'incrementar el preu de les hores extra que se'ls ha fet fins ara és "un pedaç" i reclamen a l'equip de govern que solucioni "els problemes de fons" que arrossega la plantilla (com ara la manca d'efectius).

Precisament, tot i que la plantilla ho hagi rebutjat, el ple ha aprovat incrementar el preu de les hores extra que percebran els policies des d'ara i fins a finals d'any (perquè abans, la mesa general de funcionaris ho havia avalat). La proposta, però, tan sols ha comptat amb els vots a favor de l'equip de govern.

El PSC, el PP i Vox -que han votat en contra- han reclamat al govern que s'assegui a negociar una solució definitiva als problemes que té el cos. I el regidor socialista Josep Palouzie, que havia estat cap de la Policia Municipal, també ha criticat que es definissin com a actes singulars aquells que ja estan programats i són "previsibles", obligant els policies a fer hores extra per cobrir-los "per suplir la manca de personal".

Sobre aquest punt, Sergi Font ha dit que el govern, més que un "pedaç", veu l'increment de les hores extra "com una treva" que inclou "una retribució suficientment generosa per compensar l'esforç extra de la plantilla" subratllant que "la voluntat del govern, precisament, és tractar el problema de fons de la Policia Municipal".