Unió a Sant Feliu, Platja d'Aro i Santa Cristina per impulsar-se econòmicament i crear ocupació

Redactaran un pla estratègic per fer polítiques conjuntes en altres àmbits com la mobilitat

Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Santa Cristina (Baix Empordà) uneixen esforços per impulsar-se econòmicament i anar a la una per crear ocupació de qualitat. Sobretot, adreçada a les demandes de les empreses del territori.

Els tres ajuntaments redactaran ara un pla estratègic que concretarà les línies mestres d'actuació, però ja avancen que, d'entrada, aquest 2024 faran formacions conjuntes. L'alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, subratlla que els tres pobles formen "una àrea urbana consolidada", amb necessitats "conjuntes" que cal afrontar mirant més enllà de cada terme municipal.

Per això, l'objectiu és que aquesta entesa en el pla econòmic es traslladi a més àmbits, amb polítiques conjuntes en mobilitat o creant serveis mancomunats.

L'acord entre els tres municipis, que ja s'ha concretat en un conveni que han signat els tres alcaldes, parteix d'una premissa comuna. "Tota la zona de Guíxols i la Vall d'Aro té una única realitat física i social, que ens porta a pensar-hi com una àrea urbana consolidada", explica Motas. I aquesta continuïtat urbana, per exemple, afavoreix que els veïns d'un municipi treballin a l'altre (perquè es troben a tocar).

Amb l'objectiu d'impulsar-se econòmicament, i sobretot crear ocupació de qualitat, ara els tres consistoris redactaran un pla estratègic conjunt. Per fer-ho, demanaran una subvenció a la Generalitat d'uns 30.000 euros. El document, que també ha de contribuir a aturar la regressió demogràfica i fomentar l'equilibri territorial, ja es començarà a treballar a finals d'aquest any.

D'entrada, però, els alcaldes ja avancen que una de les primeres polítiques que posaran en marxa, aquest 2024 mateix, serà fer cursos de formació conjunts. "Som municipis amb realitats específiques al llarg de l'any, que van variant a mesura que la temporada evoluciona", concreta l'alcalde de Platja d'Aro, Maurici Jiménez, recordant que durant l'estiu els tres pobles poden multiplicar per tres la seva població (passant dels 40-50.000 habitants fins als 150.000).

Jiménez avança que, a través d'aquest pla estratègic, allò que es vol és orientar la formació als perfils que demanden les empreses del territori. I sobretot, impulsar que aquells llocs de treball que es creïn siguin de qualitat. "Es tracta de tenir una visió conjunta, que ens eviti duplicar esforços a l'hora de fomentar l'ocupació entre els nostres veïns, alineant l'oferta amb la demanda", concreta l'alcalde de Platja d'Aro.

Més enllà d'aquestes accions més immediates, el pla estratègic també mirarà més a llarg termini. Per això, també preveurà com poden actuar els tres pobles a l'hora de gestionar possibles situacions adverses -com ara una caiguda del turisme o una crisi econòmica- intentant reduir riscos i buscant solucions mancomunades (que garanteixin més estabilitat).

Un primer pas per anar a més

Amb aquest acord en el terreny econòmic, Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Santa Cristina també assenten les bases per impulsar polítiques conjuntes en altres àmbits. Per exemple, en mobilitat (buscant de quina manera el transport públic entre els tres pobles pot ser més eficient), en educació, en cultura o a l'hora de gestionar els recursos naturals.

Jiménez ho concreta posant com a exemple les dificultats amb què es troben els alumnes dels cicles formatius que estudien a Sant Feliu. "Ens trobem amb què l'autobús que connecta els dos municipis arriba quinze minuts després que comencin les classes; alinear la formació també significa, en aquest sentit, que sigui accessible per a tothom que no tingui transport privat", concreta.

I dins aquesta voluntat de futur també s'hi troba l'objectiu de mancomunar serveis -com ja passa amb l'escola de música- o ser més eficients a l'hora de compartir recursos o optimitzar el sòl. En aquest punt, l'alcalde de Santa Cristina parla que l'ampliació del seu polígon industrial -que concreta el nou Pla General- també ha de ser "una oportunitat" perquè les empreses tant de Platja d'Aro com de Sant Feliu puguin establir-s'hi.

"En definitiva, d'allò que es tracta és de tenir clar que el desenvolupament, el creixement i l'èxit econòmic d'un dels tres municipis no serà complert si cap dels altres no l'acompanya", subratlla Carles Motas. I conclou: "I aquesta visió de deixar de mirar individualment, i compartir allò que és important per als nostres ciutadans, és la base del projecte conjunt que ara engeguem".