La Catalunya Nord reclama el TAV de Perpinyà a París

La mancomunitat de Perpinyà Mediterrània recorda la necessitat de ser "coherents" amb les prioritats europees

La mancomunitat de Perpinyà Mediterrània, que agrupa 24 municipis de l'àrea metropolitana de la capital del Rosselló, ha reclamat en un comunicat a l'estat francès que es faci enrere en la seva renuncia a fer el tram d'alta velocitat que havia d'unir París, Montpeller, Marsella i Perpinyà amb la frontera catalana.

En aquest sentit, l'agrupació de municipis recorda que la línia forma part del Corredor Mediterrani i que aquest és una prioritat per Europa. A més, alerten que l'actual línia convencional que cobreix el trajecte "està saturada" en certs punts. Per tot això, han reclamat a l'estat francès que sigui "coherent" i que respecti els pactes binacionals entre Espanya i França.

La mancomunitat ja va tractar aquest tema en la seva reunió de dimarts passat a Perpinyà, és a dir, dos dies abans que aquest dijous, el primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, confirmés en una entrevista que l'executiu presidit per François Hollande renuncia a la connexió de França amb Espanya per alta velocitat per considerar l'infraestructura "no prioritària" i "irreal" a nivell pressupostari.

Amb tot, a la Catalunya del Nord es recorda al govern francès que el Corredor Mediterrani, tant per a passatgers com per a mercaderies, és prioritat número 3 de la Xarxa Transeuropea de Transport el que els obliga a ser "coherents amb les prioritats uropees.

A banda d'això, en el seu comunicat la mancomunitat de municipis recorda que els estudis previs del projecte ja han costat prop de 20 milions d'euros a l'erari francès, pagats al 50% entre el govern central i les institucions locals.

Per últim, la mancomunitat demana al govern francès que respecti els acords binacionals. Uns acords que en aquest cas van fer que Espanya tirés endavant el TAV fins la frontera francesa i que França prioritzés en el seu moment el tram Perpinyà-Montpeller.