Girona es queda sense TAV a París

El govern francès renuncia a la construcció del tram que havia d'unir la capital amb Perpinyà i Barcelona

La connexió per alta velocitat entre Barcelona i París haurà d'esperar. En declaracions a la revista 'L'Usine Nouvelle', el primer ministre fiancés, Jean-Marc Ayrault, assegura que el Tren d'Alta Velocitat (TAV) que havia d'unir París amb Montpeller i Perpinyà, on ja existeix una línia d'alta velocitat que arriba a la frontera catalana, no es farà per manca de pressupost.

Ayrault assegura que les quatre línies d'alta velocitat projectades al mateix temps per l'anterior executiu "han arruïnat els comptes" i que és "financerament irreal" abordar inversions per valor de 250.000 milions. També es veurà afectada, en aquest cas posposada fins més enllà del 2050, la línia que havia d'unir els dos països pels Pirineus Centrals.

En la citada entrevista a la revista 'L'Usine Nouvelle', el primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, assegura que l'anterior executiu va "cometre errors i va mentir" quan va planificar les infraestructures de transport a executar.

Sobre els errors, Ayrault apunta que van "prioritzar la construcció de noves infraestructures per sobre de la qualitat del servei" i pel que fa a les mentides, afegeix que era "irreal" que el país pogués afrontar inversions per valor de 250.000 milions d'euros en els següents 20 anys quan la realitat és que en l'actual context econòmic França només pot destinar 2.000 milions d'euros anuals a la construcció de noves infraestructures.

Així, Ayrault ha assegurat que la prioritat del govern francès serà corregir i modernitzar "l'àmplia xarxa ferroviària i de carreteres" que ell qualifica d'"imperfecte".

D'aquesta manera, la connexió que havia d'unir París amb Marsella i Perpinyà per alta velocitat queda posposada indefinidament per no ser "ni prioritària ni necessària". Així, tot i que Perpinyà ja està unida amb la frontera catalana, i que la línia de Barcelona ja arriba a Figueres, la unió definitiva de les capitals francesa i catalana per alta velocitat no serà possible.

Les restriccions pressupostàries també posposaran per més enllà del 2050 el projecte d'una nova connexió ferroviària entre Espanya i França pels Pirineus Centrals via País basc. Una línia que en l'actual context s'haurà de conformar amb la línia convencional actual.

El primer ministre francès ha argumentat la nova política d'inversions en base a l'informe 'Mobilité 21' encarregat pel govern de François Hollande per "triar, prioritzar i posar en perspectiva les grans infraestructures del país".