El PSC de Girona denuncia irregularitats en la pujada d'impostos

Argumenten que no tenen tota la informació necessària per votar amb "coneixement de causa"

El grup municipal del PSC a Girona ha presentat avui un recurs per tal que el govern municipal revisi la pujada de taxes, especialment la del 26% d'escombraries, prèviament al ple extraordinari que se celebrarà aquest dijous a la sala de plens del consistori.

Els socialistes addueixen a una sèrie de mancances formals per poder-ho dur al ple; "hem interposat aquest recurs per garantir que les pràctiques democràtiques siguin respectades i per assegurar que els regidors tinguin accés a la informació necessària per a l'exercici efectiu de les seves funcions" afirma la regidora Bea Esporrín.

El recurs exposa que a la Comissió Informativa, tal com advertia un informe jurídic al qual l'oposició ha tingut accés amb posterioritat a la convocatòria, diversos expedients inclosos en l'ordre del dia de la comissió informativa celebrada el 19 d'octubre, no estaven conclosos per a ser incorporats a la sessió.

Per tant, asseguren que no es disposava de tota la documentació i informació necessàries per poder estudiar-ho i poder exercir el seu dret a vot amb suficient coneixement de causa.

"Si no disposem de tota la informació, no podem prendre decisions fonamentades. Aquesta opacitat del tripartit de Salellas, no només dificulta la nostra feina com a regidors, també mina la confiança dels gironins a les institucions locals. Hem de pensar amb la ciutadania que espera dels seus representants decisions que els beneficiïn. Això és impossible sense tenir detallada la informació per entendre els assumptes que afecten la gent en negatiu", ha afegit la regidora.

Les comissions informatives són espais crucials on els membres del consistori poden informar-se i aprofundir en els temes que es portaran a aprovació al ple.

En aquest sentit, els socialistes demanen la convocatòria d'una nova Comissió Informativa extraordinària que inclogui la totalitat de la documentació relativa als temes a tractar, "garantint així la claredat i la transparència en els processos de presa de decisions municipals". També reiteren el compromís amb el compliment de la normativa vigent per a una "gestió més responsable del consistori".

El PP hi vota en contra

De moment, els socialistes encara no han revelat què votaran al ple extraordinari quan es debatin les ordenances. Qui sí que ho ha fet, però, és el regidor del PP, Jaume Veray. Ell ho farà en contra, perquè assegura que suposen "una pujada" d'impostos i taxes "generalitzada".

Veray, sobretot, critica que "no hi ha un estudi que justifiqui aquest increment fiscal" i diu que la proposta de Guanyem, Junts i ERC va "en contra dels gironins". "Apugen els impostos una barbaritat i, a més, ni ho justifiquen", subratlla el regidor popular.

A més, el portaveu del PP també alerta que, "ara per ara", les ordenances fiscals per al 2024 podrien ser nul·les, perquè falta incorporar-hi l'informe preceptiu del secretari municipal. Veray assegura que, de fet, el secretari "ha demanat informació a l'equip de govern" per poder emetre el document (que ha d'avalar o no l'augment d'impostos i taxes). "Sense aquest informe és absurd votar unes ordenances que podrien quedar anul·lades", ha criticat Veray.

L'informe, demà

Per la seva banda, fonts de l'equip de govern expliquen que el secretari municipal està enllestint l'informe, que estava pendent de diferents aspectes de caràcter tècnic. La idea és que demà mateix s'incorpori al plec de documentació de les ordenances que es portaran al ple extraordinari de dijous.