Girona capta menys turistes però fan estades més llargues aquest 2023

En els nou primers mesos de l’any la demarcació ha tingut 7,16 milions de visitants

La demarcació de Girona ha captat menys volum de turistes en els nou primers mesos de l’any però aquests visitants han fet estades més llargues en comparació amb el 2022. La variació respecta l’any passat en nombre de turistes és d’un 1,15% menys, arribant als 7,16 milions de turistes.

Per altra banda, en nombre de pernoctacions s’han registrat 24,48 milions d’habitacions plenes en nou mesos, un 2,31% més que el 2022.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha valorat positivament el funcionament de les xifres i augura un bon tancament de l’any. En dades que ha ofert el patronat d’aquest 2023, la despesa turística també ha crescut aquest 2023 els visitants estrangers han gastat 227 euros al dia.

Sobre aquesta pèrdua de l’1,15% de visitants, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha tret ferro destacant l’augment en pernoctacions que s’ha registrat en els nou mesos del 2023. És a dir, que malgrat que hagin vingut menys turistes a la demarcació, els que han vingut s’han quedat més dies.

Entre el gener i el setembre els allotjaments turístics han sumat 24.448.983 pernoctacions. Això suposa un 2,31% més de les que hi va haver l’any passat i un 5,4% més que les del 2019. “Valoro més que hi hagi pernoctacions perquè vol dir que la gent que ve, es queda més dies”, ha afegit el president del Patronat.

En conseqüència d’aquesta situació, la despesa per turista ha crescut en el que portem de 2023 a la demarcació. Cada visitant estranger que ha trepitjat el territori s’ha gastat una mitjana de 227 euros al dia. Per contra, el turista nacional se situa amb una despesa menor, amb 102,8 euros al dia. Malgrat tot, el turista nacional ha gastat 12 euros més que l’any passat, de mitjana. Aquest increment respon, sobretot, a l’apujada de preus del sector, com a resposta a l’encariment dels preus en el menjar i l’energia.

Puja el mercat britànic i alemany

Per destinacions, la demarcació ha complert un dels principals reptes que tenia per aquest 2023: recuperar el turista britànic. Amb la pandèmia, el Brexit i la recessió que pateix el país el nombre de visitants del Regne Unit encara distava molt a les xifres prepandèmiques. Aquest estiu encara no s’ha assolit el mateix nivell que hi havia el 2019, però sí que s’hi ha acostat molt. En nou mesos s’han superat el milió de pernoctacions del Regne Unit, mentre que el 2019 el registre es quedava en 1,26 milions.

El que sí que ha augmentat és el visitant alemany, que aquest 2023 ha sumat 1.753.801 pernoctacions, després d’anys “d’estancament” d’aquest mercat a la demarcació gironina, tal com apuntava el vicepresident del Patronat de Turisme, Jordi Masquef. Un dels motius d’aquest retorn podria ser l’increment desmesurat en els preus que han aplicat algunes destinacions gregues i de Croàcia.

Això ha permès que els visitants del centre d’Europa tornin a la Costa Brava els mesos d’estiu. En aquest sentit, el mercat belga ha crescut notablement. Aquest creixement ha contrarestat la davallada dels visitants dels Països Baixos, que són un dels principals mercats de la demarcació.

Menys francesos

També ha caigut un 2% el nombre de visitants francesos. Miquel Noguer atribueix la davallada a la situació econòmica del país. “No és que els francesos optin per viatjar a un altre destinació, sinó que la gent no té prou diners com per anar de vacances”, ha assegurat el president del patronat.

En l’altre costat de la balança hi ha els turistes dels Estats Units i del Canadà, que han crescut un 33% respecte el 2022. El motiu podria ser la recuperació dels vols regulars des de l’aeroport de Barcelona. Jordi Masquef ha remarcat la importància d’aquest mercat perquè són visitants que venen “tot l’any i amb una despesa molt elevada”.

Bones perspectives

Els empresaris han assegurat que la temporada turística no ha estat tan bona com el que havien previst al principi. Si bé asseguren que aquest 2023 està essent un bon any, les ocupacions del març i l’abril feien preveure un estiu millor del que ha acabat passant, ja que a última hora no es van arribar a les reserves previstes en un inici. Tot i així, el bon temps del setembre i l’octubre fan revertir la situació i confien tancar un bon 2023 a l’espera que el Pirineu pugui iniciar la temporada d’esquí amb més garanties que l’any passat.

Pel que fa al conflicte israelià, no preveuen grans conseqüències turístiques a la demarcació. Els visitants d’aquesta zona són “minoritaris” a la demarcació i els empresaris diferencien molt els efectes d’aquesta guerra amb les que va comportar el conflicte armat entre Rússia i Ucraïna.