Girona acabarà aquest novembre amb les desigualtats salarials que afecten 775 treballadors

Sergi Font assegura que calia posar fi a aquest "greuge històric" que suma 2,8 MEUR en global

Girona actualitzarà les nòmines aquest novembre i acabarà amb les desigualtats salarials que s'arrosseguen de fa temps i afecten 775 treballadors del consistori; és a dir, unes tres quartes parts de la plantilla.

D'aquests, n'hi ha 125 a qui se'ls van canviar les condicions laborals però això no es va veure reflectit a la nòmina. El gran gruix, però, són treballadors que no cobren el mateix que altres que fan la mateixa feina. "En alguns casos, hi ha diferències de més de 500 euros", diu el tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos, Sergi Font.

En total, concreta, acabar amb aquest "greuge històric" tindrà un cost de 2,8 MEUR anuals. A partir d'ara, el govern abordarà un altre capítol amb els sindicats: la Valoració de Llocs de Treball (VLT).

"Hi ha casos de gent que, treballant la mateixa jornada i fent la mateixa feina, cobren més de 500 euros menys", subratlla el tinent d'alcaldia. "I per tant, era una necessitat poder solucionar aquest greuge al més aviat possible", concreta.

Dins el llistat d'afectats, però, els 125 restants patien el que tècnicament es coneix com a desigualtats retributives. En aquest cas, era personal a qui se li havien canviat substancialment les condicions de treball, però que això no se li havia vist reflectit a la nòmina. Ara, a partir del novembre, a tots ells també se'ls arreglarà la situació.

2,8 MEUR anuals

El tinent d'alcaldia de Gestió de Recursos admet que és "trist" que això passés, però subratlla que a partir d'ara s'acabarà amb el "greuge". En total, posar fi a aquestes desigualtats suposarà un cost anual de 2,8 MEUR. "Ens hauria agradat fer-ho abans, i que hagués estat al mes de juliol; però és ara quan tenim els diners a intervenció i l'informe favorable de secretaria", ha precisat.

La decisió, que es portarà al ple extraordinari del 26 d'octubre -on també s'aprovaran les ordenances- s'ha donat a conèixer avui al matí als representants sindicals. Ha estat durant la Mesa General de Matèries comunes, on a més d'aquest tema, entre d'altres, també s'ha parlat de la VLT.

Crítica de CCOO

Precisament, després de la trobada, el sindicat CCOO -un dels majoritaris- ha emès un comunicat intern on ha lamentat que la decisió d'acabar amb les desigualtats no sigui retroactiva. "Creiem fermament que el personal té dret a cobrar-ho", assegura, dient que sinó l'única sortida que quedarà a la plantilla serà reclamar-ho per la via judicial.

Sobre aquest punt, el tinent d'alcaldia explica que la negociació no s'acaba. "Nosaltres sempre serem a la mesa de negociació, perquè és bàsic poder trobar solucions per a tota la plantilla municipal", subratlla Font. "Però la solució, com hem dit sempre, no és ràpida; i a més, va molt limitada a la legalitat vigent", explica el tinent d'alcaldia.

Abordar la VLT

De fet, a partir d'ara, un cop resolta la qüestió de les desigualtats, la voluntat de l'equip de govern és abordar la VLT, un altre dels temes calents que hi ha damunt la taula. En aquest cas, allò que s'haurà de fer és adequar el sou dels llocs de treball al que estableix aquest document (que valora quin salari correspon realment a cadascun en funció de diferents barems).

Sergi Font explica, però, que acabant amb les desigualtats salarials ja hi haurà part de la feina feta. Perquè a partir del novembre, un cop s'actualitzin les nòmines, "hi haurà 400 persones dels 1.150 treballadors i treballadores de l'Ajuntament que ja cobraran el 100% del que fixa la VLT".

A més de criticar que les desigualtats no s'abonin de manera retroactiva, CCOO també lamenta "profundament" que l'equip de govern hagi decidit recórrer al TSJC la sentència que es fa fer pública a principis d'octubre, i que precisament, era la primera que condemnava l'Ajuntament de Girona per desigualtat retributiva.

En concret, el jutjat obligava el consistori a abonar 4.943,93 euros a una treballadora que havia demandat l'Ajuntament per aquest concepte. La condemna abastava de l'abril de l'any passat a l'agost d'aquest 2023.

Sobre aquest extrem, el tinent d'alcaldia ha explicat que han decidit interposar un suplicatori no perquè discrepin del fons de la sentència, amb la qual hi estan d'acord, sinó perquè hi ha aspectes de caràcter més tècnic (com l'horari que fa la treballadora) que creuen que cal aclarir.