Els mossos carreguen contra els antimonàrquics i deixen sis ferits

Entre ells s'hi troba el portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro

La concentració antimonàrquica contra la presència del príncep d'Astúries a Girona ha acabat amb enfrontaments entre els mossos i els manifestants.

Sis d'ells, entre els quals hi ha el portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro, han rebut cops de porra dels agents quan han intentat accedir a l'Auditori, on Felip de Borbó inaugurava el quart Fòrum Impulsa.

La protesta, encapçalada per una pancarta amb el lema 'Democràcia, socialisme, Països Catalans', ha aplegat una quarantena de persones, entre els quals hi havia integrants de la CUP, Arran Gironès, la PAH i la CGT. La tensió ha esclatat quan els agents de la Brigada Mòbil han colpejat alguns manifestants per evitar que se saltessin el cordó policial.

"Volíem manifestar el nostre rebuig a la presència de Felip de Borbó amb una actitud democràtica i ens ho han impedit amb l'ús de la força", es lamentava el portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro, poc després d'acabar la protesta. La formació considera que el dispositiu de seguretat ha estat "excessiu" i ha anunciat que pensa denunciar les lesions per la via judicial.

La manifestació ha començat a les vuit del vespre des de la plaça Miquel de Palol, a prop de l'Auditori de Girona. En arribar a la rotonda de davant el Palau de Fires, però, les quaranta persones que hi caminaven aplegades amb pancartes on es podia llegir 'Felip, per què tornes? T'has deixat la cartera' s'han topat amb el cordó policial dels Mossos d'Esquadra que els han impedit el pas. Hi ha hagut empentes i tensió, sobretot a partir del moment en què els agents de la Brigada Mòbil han colpejat els manifestants amb les porres per fer-los anar enrere. Els cops han provocat varis contusionats, entre els quals hi havia el portaveu de la CUP i dos membres més i quatre persones de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Tots ells han anat a un CAP per rebre atenció mèdica. La pancarta que encapçalava la manifestació també ha quedat destrossada.

(Visualitza el vídeo al web)


 
Entre els manifestants, hi havia la diputada de la CUP Isabel Vallet que ha assenyalat que "no és casual" que el príncep Felip visiti dues vegades en un mes la ciutat, en el que consideren una estratègia d"espanyolització recentralitzadora" per part d'una institució "decrèpita" i "non grata" com és la monarquia. També ha lamentat que el Govern "faci declaracions patriòtiques per després posar els interessos en aquesta institució" i ha denunciat que el conseller Ramon Espadaler "protegeixi les oïdes de la monarquia abans que la ciutadania de Girona". La formació també ha criticat que s'hagi destinat un desplegament que han valorat com a "desproporcionat" en un context de crisi i de retallades.

Durant la protesta, han expressat explícitament el seu rebuig a la monarquia. "No ens hem de deixar intimidar perquè estem lluitant per unes idees, en contra d'una monarquia borbònica corrupta i depravada que no fa res més que aprofitar-se del poble", ha assenyalat el regidor de la CUP Jordi Navarro, que ja ha advertit que pensen continuar amb aquesta lluita "amb més força que mai" i exercint el seu dret a la llibertat d'expressió i manifestació.

La CUP no ha estat convidada al Fòrum

Aquest any la CUP no ha rebut la invitació per assistir al IV Fòrum Impulsa que s'ha inaugurat avui tot i ser càrrecs electes, un fet que han valorat com a "antidemocràtica". "L'any passat sí i vam entrar amb moltes traves per lliurar una carta a Felip de Borbó i demanar-li que no vingués més a Girona". Amb tot, consideren que aquest esdeveniment és un acte "de glamur" que "no resol el context de crisi actual" i que calen altres mesures.


La tercera manifestació antimonàrquica en un mes

Aquesta és la segona visita que el príncep Felip fa a Girona aquest mes. A principis de juny ho va fer per assistir al primer congrés biennal de Seguretat Jurídica i Democràcia a Llatinoamèrica, organitzat per la UdG, que també es va fer a l'Auditori de Girona. Representants de la CUP i d'altres col·lectius com ara Arran Gironès van convocar dues concentracions en contra de la presència del monarca i el que consideraven les "elits" polítiques i econòmiques.

La primera es va fer al migdia i no hi va haver incidents, però la segona, que va aplegar unes seixanta persones a les vuit del vespre, va acabar amb dos manifestants ferits. La concentració havia començat a la plaça del Vi de la ciutat per després anar fins a l'Auditori on els esperava una forta presència policial. Allà, dos joves van superar unes tanques de seguretat dels Mossos d'Esquadra i els agents van intervenir.


El resultat va ser un jove ferit amb un trau a l'ull després de rebre un cop de porra i un altre amb una contusió al cap. Tots dos van dir que ho denunciarien per la via penal i la CUP va expressar el seu suport i que es plantejava portar els fets al ple municipal.

Vídeo: ACN
  • Jordi Navarro lamenta l'actuació dels mossos
  • Vallet diu que amb actes com el d'avui és un intenta per 'espanyolitzar' i 'recentralitzar' el país
  • La diputada de la CUP, Isabel Vallet, es lamenta dels privilegis de la monarquia