Felip de Borbó: 'No ens podem permetre que un sol alumne més abandoni els estudis'

Arrenca a Girona el quart Fòrum Impulsa

El príncep d'Astúries, Felip de Borbó, ha assegurat que l'Estat no es pot permetre "que un sol alumne més abandoni els seus estudis". Després que el ministre Wert qüestionés els barems per atorgar les beques, el príncep ha aprofitat l'escenari del Fòrum Impulsa per posar de relleu la necessitat que tenen els joves de formar-se com a requisit per poder aspirar a "un treball de qualitat".

Al costat de la necessitat de lluitar contra l'abandonament escolar, el príncep ha reclamat que buscar solucions a les creixents xifres d'atur juvenil sigui "una prioritat". El seu discurs ha tancat el primer dia de Fòrum, durant el qual s'han lliurat els premis Fundació Príncep de Girona (FPdGi) a joves emprenedors. El Fòrum Impulsa 2013 ja és una realitat. A primera hora de la tarda, i com a prèvia a l'acte d'inauguració, ja s'ha encetat una de les novetats d'aquesta edició. Es tracta dels anomenats 'Close Encounters', que han aplegat al voltant d'una mateixa taula talents júniors i sèniors. A través d'aquest espai, un grup de joves de menys de 35 anys han pogut interactuar amb ponents i premiats de les diferents edicions del Fòrum Impulsa.

Aquest any, per primer cop, l'organització ha volgut allargar la durada del Fòrum i dividir el programa en dos dies. Amb l'objectiu de donar visibilitat als premiats per una banda, i als ponents per l'altra, aquest dimecres els actes s'han centrat en el lliurament dels guardons FPdGi, que se subdivideixen en quatre guardons individuals (adreçats a joves d'entre 16 i 35 anys) i un per a una entitat.

En aquesta quarta edició, el Premi FPdGi en Investigació Científica s'ha atorgat a Oriol Mitjà (Barcelona, 1980), un jove metge especialitzat en malalties infeccioses. En la categoria d'Empresa, la guardonada ha estat Catalina Hoffmann (Mèxic, 1977), fundadora de la xarxa de centres de dia 'Vitalia', destinats a la tercera edat.

La jove soprano cordovesa María Rubio és el nou nom propi del Premi FPdGi Arts i Lletres. En la categoria Social, el guardó s'ha atorgat a Felipe Campos (l'Hospitalet de Llobregat, 1984), director general de la Fundació Educativa Ítaca. Per últim, el Premi FPdGi Entitat s'ha lliurat a la Fundació Novia Salcedo, en reconeixement a la seva trajectòria de foment de programes d'integració laboral dels joves.

"La crisi s'acarnissa amb els joves"

En nom de tots els premiats, Oriol Mitjà ha agraït a la Fundació el reconeixement que els ha atorgat. Les seves paraules han servit també, però, per reclamar solucions per a les elevades taxes d'atur juvenil que viu l'estat espanyol. "La crisi s'acarnissa amb els joves i molts d'ells han començat a obrir portes a la recerca d'un mercat laboral sense fronteres", ha afirmat el jove metge.

"A la motxilla, s'emporten la crisi econòmica, amb destí a Europa o països emergents; i a l'horitzó, la seva tornada queda lluny", ha lamentat Mitjà.

"No podem malbaratar el talent creatiu"

El príncep d'Astúries, que ha entrat a l'Auditori de Girona entre aplaudiments, s'ha encarregat de recollir el guant que li ha llançat el jove guardonat. Felip de Borbó, que ha tancat l'acte, ha aprofitat part del seu discurs per insistir en la necessitat de capgirar les xifres d'abandonament escolar i atur juvenil. "La situació, avui per avui, continua essent molt difícil i aquests problemes encara ens afecten seriosament", ha subratllat.

El príncep ha demanat als joves, però, que no deixin que "la desesperança o la frustració" es tradueixi "en inacció o resignació". "No podem malbaratar el talent creatiu: ja ha passat massa vegades, i ara hem d'animar la creativitat de la joventut", ha destacat Felip de Borbó.

Ha estat en aquest punt quan el príncep ha fet una clara referència a la necessitat de permetre que els joves continuïn estudiant. Després de les polèmiques declaracions del ministre d'Educació, qüestionant que els universitaris que no arribin a una nota de 6,5 puguin accedir a beques, Felip de Borbó ha insistit en la necessitat que tenen els joves de rebre una formació adequada que els obri les portes al mercat laboral.

"No em cansaré de reiterar que els nostres joves no poden aspirar a una feina de qualitat sense una formació adequada", ha dit el príncep. I ha afegit: "Formació i treball són gairebé sinònims, no podem permetre'ns que un sol més dels nostres alumnes abandoni els seus estudis. I hem d'intentar que aquells qui ho van fer en el passat recuperin la seva formació professional"

Per últim, Felip de Borbó ha reclamat que buscar solucions a les creixents d'atur juvenil sigui "una gran prioritat per a tots", tant de l'Estat com de la societat civil. "L'esforç de tots és necessari", ha conclòs el príncep d'Astúries.

Demà, el torn dels ponents

Demà, a la segona sessió del Fòrum Impulsa serà el torn dels ponents. En total, més de 1.600 persones (la meitat dels quals, joves) seguiran les conferències que, durant tot el dia, s'han programat a l'Auditori de Girona. Aquest 2013, les ponències es vertebren al voltant del concepte 'compromou-te', que vol posar en valor la col·laboració per estimular el creixement.

En total, fins a 22 ponents, alguns dels quals de prestigi mundial, passaran per l'escenari de l'Auditori. Les conferències s'estructuraran en tres grans blocs (Idees, Recursos i Actituds) i portaran a Girona personalitats com la directora de creació del Cirque du Soleil, Lyn Heward; l'impulsor de la campanya 'Falling Whistles' (Xiulets caiguts) per fomentar la pau al Congo, Sean Carasso; el cofundador i soci de la plataforma 'Verkami', el català Jonàs Sala, o el president de l'organització edX, Anant Agarwal, que està canviant els fonaments de l'ensenyament amb l'oferta de cursos lliures i gratuïts a través d'Internet.