El simulacre d'avís químic a Riells i Viabrea posa a prova la capacitat de confinament a l'escola

Les sirenes han sonat en zones properes a empreses químiques i han activat els missatges a mòbils

Protecció Civil ha activat aquest dimecres el sistema d'avís de risc químic en un total de 12 municipis, entre ells Riells i Viabrea (Selva) entre d'altres del Vallès, el Bages, el Berguedà i la Val d'Aran, fet que ha permès als centres escolars de les zones afectades posar a prova els seus procediments de confinament.

En total han sonat 21 sirenes i s'han enviat missatges de text als telèfons mòbils al punt de les 11.00 hores, moment en què s'ha procedit a traslladar l'alumnat a l'interior de els aules, tancar persianes i abordar la situació amb calma.

L'objectiu és familiaritzar la població davant d'un possible risc real, conscienciar els més menuts i comprovar les mancances que es puguin donar, com ara la rapidesa del tancament o el mal funcionament de portes o finestres.

La prova ja es va fer al setembre a Tarragona i Terres de l’Ebre. Després de testar-la aquest dimecres, es farà al novembre a l’entorn més proper a Barcelona.

El so d’inici de les sirenes són tres senyals d’un minut de durada, amb tonalitat ondulant com si fos una ambulància, separats per silencis de 5 segons. Al cap d’uns 15 minuts hi ha el so final, de 30 segons, més pla i agut que l’inicial.

A banda, els mòbils que eren a la zona han hagut de rebre els missatges escrits i amb un so estrident fins que l’usuari els apagui, amb el text següent en català, castellà i anglès, a més de l’aranès a l’Aran: ‘Proa de sirenes i alerta de protecció civil. S’activen les sirenes de risc químic per fer proves a les zones de risc. És un simulacre. En un cas real, si sentiu les sirenes, confineu-vos’.

Els ciutadans no estaven obligats a confinar-se, però Protecció Civil ho recomana per tal de practicar. En cas de risc real, caldria entrar el més aviat possible en un edifici proper, tancar portes i finestres i qualsevol ventilació exterior fins que sonés l’avís de finalització de risc. Durant el simulacre, les associacions de voluntaris de protecció civil han fet d’observadors per comprovar si hi ha bona recepció del so i si la població es confina.

La zona de sirenes no coincideix del tot amb la dels avisos a telèfons mòbils, perquè la cobertura de les antenes és superior. No obstant, en un cas real els ciutadans que rebin l’alerta però no sentin la sirena sabran què està passant, a quina zona afecta i què han de fer.

En concret, a les 11 del matí han sonat dues sirenes a Polinyà i una a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental), tres a Granollers, tres més a Gualba, dues a Montornès del Vallès, dues a Sant Celoni i una a Parets del Vallès (Vallès Oriental), una a Riells i Viabrea (Selva), tres a Sant Vicenç de Castellet i una a Castellgalí (Bages), una a Puig-reig (Berguedà), i una a Les (Val d’Aran).

D’aquestes, n’hi ha cinc que son noves i que sonaran per primer cop. Parets, Santa Perpètua i Polinyà no en tenien cap fins ara, mentre que Montornès, en suma una a la que ja tenia. Les sirenes també s’han escoltat als municipis propers de Barberà del Vallès, Canovelles, les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova del Vallès.

Els territoris afectats tenen 112.359 habitants censats, però en el moment de l’alerta hi pot haver més gent a la zona. Per territoris, els polígons químics del Vallès Occidental est, el Vallès Oriental i la Selva-Tordera, sumen 101.771 habitants; el Bages i el Berguedà tenen 9.653 habitants a la zona afectada, i Les, 895.

Per municipis, els que tenen major població afectada són Granollers (44.462), Sant Celoni (17.450) i Canovelles (11.753). Parets del Vallès, Polinyà, les Franqueses del Vallès i Sant Vicenç de Castellet tenen entre 5.000 i 9.000 habitants afectats cadascun.

Els establiments industrials afectats són 53, que formen part del Plaseqcat: 45 al Vallès, un a la Selva, cinc al Bages, un al Berguedà i un a la Val d’Aran.

Aquesta és la segona prova general de sirenes que es du a terme aquest any. Al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre es va fer el 20 de setembre passat, i el 15 de novembre es farà l’última prova del Plaseqcat, en aquest cas al Barcelonès, Baix Llobregat i la resta del Vallès Occidental.

Aquests últims dies Protecció Civil ha estat fent sessions informatives amb un centenar d’operatius locals perquè estiguin preparats. En els últims dies s’han distribuït 2.400 cartells i 37.000 fullets informatius a la zona.

Protecció Civil ha creat una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades. L’enquesta no incorpora dades personals.

Històricament es realitzaven dues proves de sirenes de risc químic cada any. Al llarg d’un matí totes les sirenes del Plaseqcat, incloses les de Tarragona del Plaseqta, que es van segregar el 2020, s’activaven per comprovar-ne el funcionament i familiaritzar la població amb el so. Actualment hi ha 113 sirenes a tot Catalunya, i el 2024 se n’instal·laran set més, valorades en 172.000 euros, per cobrir zones fosques o noves zones amb riscos químics menys importants.