Salt incrementarà l'IBI i la taxa d'escombraries el 2024

El consistori aplica aquests canvis després de vuit anys amb els impostos congelats

L’Ajuntament de Salt (Gironès) portarà a ple la modificació de les ordenances fiscals 2024 que proposarà l’increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i la taxa pel servei de recollida i gestió de residus municipals.

Es tracta del primer increment després de vuit anys de congelació dels principals impostos i taxes, i que recull els increments de costos que el consistori ha patit els darrers anys que han afectat als preus del consum, dels subministraments i del personal.

L’IBI actualitzarà només el tipus de gravàmen per a les finques urbanes, que passará del 0,854% al 0,982%, representant un increment mig anual de 29,82 euros per vivenda, passant d’un import mig de 196 euros als 225,80 euros anuals. Al mateix temps s’afegeixen noves bonificacions de fins al 25% per a incentivar la instal·lació de plaques solars durant els propers 4 anys i al compostatge de fins al 10% anual.

El consistori també referma la seva voluntat de gravar els immobles desocupats de grans tenidors, incrementant el recàrrec per a aquests tipus d’immobles, que pot arribar a suposar un increment del 100% de la quota d’IBI.

Paral·lelament, la taxa de residus domèstics passarà dels 167,67 euros actuals als 217,97 euros anuals, que ha de permetre fer front a l’increment de les despeses de reciclatge, el nou contracte de recollida de residus i a l’allargament del tancament de la planta de Campdorà, que ja porta quatre anys tancada i que obliga al consistori a abocar els residus a altres plantes amb un cost molt superior.

Aquest increment apropa el consistori a poder complir amb la nova Llei de Residus 7/2022, amb importants canvis a partir del 2025, com ara l’obligació de cobrir el cost del servei a través de la taxa.

Per Toni Vidal, tercer Tinent d’Alcaldia "Després de vuit anys de congelació d’impostos i taxes, era necessària l’actualització d’ingressos que ens permetin oferir millors serveis alhora que incorporem noves bonificacions per a incentivar el reciclatge i l’energia solar".