Dos projectes d'investigació gironins reben 100.000 euros de la Fundació 'la Caixa'

Pertanyen a Mireia López de la UdG i Adelaida Garcia de l'IDiBGi

La Fundació ”la Caixadestinarà 3,3 milions d’euros (MEUR) a impulsar 29 projectes biomèdics innovadors amb capacitat per arribar al mercat i a la societat. Es tracta de projectes desenvolupats a 20 centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal, i seleccionats en el marc de la convocatòria 2023 del nou programa CaixaImpulse Innovació en salut. La iniciativa té l’objectiu de fomentar que les investigacions surtin del laboratori i arribin als pacients en forma de solucions capaces de contribuir a millorar la seva salut.

En aquesta convocatòria s’han seleccionat dos projectes amb participació gironina.

D’una banda, la investigadora Mireia López Siles, de la Universitat de Girona (UdG), lidera un projecte que rep 50.000 euros de la Fundació ”la Caixa” per desenvolupar una vacuna per prevenir infeccions intrahospitalàries per un bacteri de preocupació clínica degut a la creixent resistència a antibiòtics.

Klebsiella pneumoniae és un bacteri intestinal comú que pot provocar infeccions potencialment mortals el tractament del qual s’està veient compromès a tot el món per la creixent resistència que presenta als antibiòtics. És una causa important de pneumònies i septicèmies en l’àmbit intrahospitalari en persones de totes les edats.

A causa de la resistència a múltiples antibiòtics que estan desenvolupant algunes soques d’aquest bacteri, aquests ja no són eficaços en un percentatge creixent de pacients de diferents regions del món. Per això l’OMS ha assenyalat Klebsiella pneumoniae com un dels bacteris resistents més preocupants entre els identificats fins ara.

El present projecte busca prevenir aquestes infeccions amb una vacuna, cosa que tindria un gran impacte social, tant en l’aspecte sanitari com en l’econòmic. Per això, l’objectiu del projecte en aquesta fase és avaluar la capacitat de protecció in vivo de KlebsiGene, una vacuna d’ADN desenvolupada prèviament per la Universitat de Girona i l’Instituto de Salud Carlos III, i millorar-ne la formulació.

Aquesta vacuna inclou dues innovacions importants respecte d’altres que actualment estan en desenvolupament. Utilitza antígens no explorats prèviament que es dirigeixen contra parts que són essencials per a la virulència i la supervivència del bacteri, i una tecnologia d’ADN que incorpora elements per estimular la resposta immune del pacient.

Es preveu que la vacunació indueixi una resposta immunitària robusta en àmplies poblacions diana i que tingui un excel·lent perfil de seguretat, per la qual cosa es podria destinar a la població adulta en general, amb un èmfasi especial en grups d’alt risc, com les persones immunocompromeses i/o amb estades llargues en hospitals i centres sanitaris. A més, gràcies a la flexibilitat de la tecnologia utilitzada, en el futur es podrien desenvolupar vacunes similars contra altres patògens de preocupació clínica.

D’una altra banda, la investigadora Adelaida Garcia, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), participa en un projecte liderat per Óscar Pozo, de l’Hospital del Mar Research Institute, per crear un nou sistema de presa de mostres per facilitar el diagnòstic precoç de càncer de pàncrees.

El diagnòstic precoç seguit de l’extirpació quirúrgica completa del tumor és, avui dia, l’única teràpia potencialment curativa per a càncers com el de pàncrees. Tanmateix, encara no hi ha proves diagnòstiques prou sensibles i específiques que permetin detectar aquest tipus de tumor en etapes primerenques.

En estudis previs l’equip ha identificat una firma de 7 metabòlits presents a la sang que permet distingir entre persones que tenen càncer de pàncrees, fins i tot en estats inicials, i persones sanes o amb pancreatitis crònica. Així mateix, ha pogut establir per a cada metabòlit els llindars de concentració, els quals faciliten la interpretació clínica de les anàlisis.

Un dels inconvenients d’aquest nou sistema de diagnòstic, que en dificulta la translació a la clínica és la necessitat de preservar la integritat dels metabòlits durant el transport. Actualment, les mostres es transporten congelades.

L’objectiu del present projecte, que rep també 50.000 euros de la Fundació ”la Caixa”, és simplificar la recol·lecció i l’enviament de mostres per mitjà de l’ús de dispositius de gotes de sang seca, sense que això afecti la sensibilitat i la fiabilitat del sistema diagnòstic, per la qual cosa es testaran diferents tipus de dispositius.