Delort atribueix a la cautela el fet que no es permetés actuar les ADF a l'incendi de Portbou i Colera

El director general de Prevenció i Extinció d'Incendis reconeix que s'ha de parlar i modificar el Pla d'Actuació de Grup

El director general de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament, Joan Delort, ha atribuït a la cautela dels comandaments el fet que les Associacions de Defensa Forestal (ADF) no poguessin actuar a l'incendi de Portbou i Colera (Alt Empordà) del passat agost.

Delort ho ha explicat a la Comissió d'Interior davant les preguntes dels diferents grups parlamentaris. El director general ha remarcat que aquest va ser un dels pocs incendis on això va passar dels més de 1.000 que han afectat el país.

En aquest sentit, ha explicat que es tractava d'un foc amb una dimensió important i va ser el cap operatiu qui va decidir -per les diferents circumstàncies que tenia l'incendi- que no operessin les ADF, que allà també es van queixar.

Delort ha assenyalat que quan es va decidir que només hi hagués bombers professionals treballant a la zona, ja s'havien cremat tres línies d'aigua. "Com que cap comandament de Bombers vol que algú amb toga negra el cridi i li digui que és el responsable del que ha passat, resulta que són molt curosos", ha explicat. Amb tot, Delort ha reconegut que la situació que es genera no és la que es vol i diu que "se n'ha de parlar molt". Per tot plegat, Delort dona per fet que es modificarà el Pla d'Actuació de Grup d'Intervenció (PAGI) que fixa l'àmbit d'actuació.

Els diputats dels diferents grups també han recriminat que en el que ha estat l'incendi més important a Catalunya no estiguessin operatius una quantitat important de parcs de bombers voluntaris, entre ells el de Portbou, per la vaga que van fer per reclamar millores.

Delort ha deixat clar que a l'incendi sí que hi va haver alguns parcs de voluntaris i assenyala que s'estan intentant millorar les condicions en aspectes concrets, com la cobertura mèdica, si bé ha descartat que passin a ser funcionaris.

Tant els diferents representats de grups com el propi Delort s'han felicitat per haver tancat una campanya d'incendis "exitosa" i que "pintava malament a l'inici". Amb tot, el director general ha demanat "precaució" i ha assenyalat que la superfície final que es va cremar a Portbou i Colera va ser de 573 hectàrees.

Els TEOC seran part del cos de Bombers

Delort també ha explicat que en els darrers dos anys s'ha incrementat el nombre de Tècnics Especialistes Operador de Sala dels Bombers (TEOC). En concret, el director general ha assenyalat que el 2021 hi havia 125 persones en contracte fix i actualment ja són 161. A més, hi ha la possibilitat de contractar 23 altres tècnics en campanya d'incendi.

Delort també ha remarcat que la majoria de TEOC que hi ha a les tres sales que hi ha a Catalunya són dones, un 57%. A banda, també ha explicat que durant el mes de novembre estarà disponible la nova borsa de treball de tècnics i ha revelat que s'està treballant per aprovar una modificació de llei per tal que passin a ser personal del cos de Bombers, si bé no ha detallat quan passarà.

Uns tècnics que des d'aquest estiu cobren un complement salarial que han tancat amb el Departament d'Interior aquest passat estiu, segons ha revelat Delort.