Les Fires de Sant Narcís programen més de 200 activitats i s'obren als barris

La Festa Major dels 4 Rius canvia de format i s'afegeix un espectacle de foc a la Copa

Les Fires de Sant Narcís 2023 aposten per la cultura popular i la descentralització dels actes per diferents barris. Més de 200 activitats s’han programat del 27 d’octubre al 5 de novembre per celebrar la festa major de la ciutat. Aquest matí, el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el programador d’arts musicals de l’Ajuntament de Girona, Natxo Morera de la Vall, han detallat la programació.

“Les Fires d'enguany es caracteritzen per la descentralització, per acostar la festa a tota Girona. I també per un reforç de la cultura popular, com a element per fer una festa major més participativa i arrelada a la ciutat”, ha afirmat Ayats.

La festa arrencarà el 27 d’octubre amb la cercavila de gegants, els balls de la imatgeria festiva i el pregó, i finalitzarà el 5 de novembre amb el castell de focs. La cultura popular tornarà a tenir un paper important a les Fires amb activitats tradicionals com les Matinades, la penjada de mosques de Sant Narcís, la Diada Castellera, la pujada del pilar de 4 dels Marrecs de Salt a les escales de la Catedral, els correfocs, les cercaviles, la passejada de capgrossos pel Barri Vell, la Drakofarra i la Trobada de Gegants i Bestiari de Girona.

En aquestes Fires es recuperarà l’espectacle de les Lluminàries, que Taller de Magnèsia oferirà el 29 d’octubre, a les 21 h, a La Copa.

Enguany, s’ha canviat el recorregut del correfoc infantil dels Trons de l'Onyar, que es farà el dia 31 d’octubre, a les 20 h, i que començarà a la plaça de Sant Feliu i passarà per la plaça de Sant Domènec, el carrer del Portal Nou, La Mercè i la plaça de les Beates.

Com a novetat, la Festa Major dels 4 Rius presenta un nou format. A diferència dels anys anteriors, en què hi havia quatre equips –un per cada riu- que competien, aquest any hi haurà dos grups que s’enfrontaran: la família Agullana i la Sarriera.

Aquestes estaran formades per tots aquells veïns i veïnes que  vulguin sumar-se a un equip o l’altre durant les activitats. En concret, durant les Fires s’han organitzat una quinzena de propostes populars en les quals les famílies competiran per obtenir més punts i així obtenir el control de la Ciutat dels 4 Rius.

Un any més, les Fires es viuran a diferents barris de la ciutat. És el cas de l’espectacle L'home roda del professor Karoli que tindrà lloc al Centre Cívic Onyar, que es recupera com a espai per acollir activitat de Fires; les atraccions sostenibles, a la rambla de Ramon Berenguer, o la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona, al passeig de Francina Boris. Alhora, s’han programat espectacles infantils a diferents barris: Carme-Vista Alegre, Pont Major, Mercadal, Sant Narcís, Montilivi, Sant Daniel, Pla de Palau - Sant Pau, Barri Vell i Germans Sàbat.

Enguany les Fires en silenci seran el dilluns 30 d’octubre, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, i la jornada econòmica de Fires serà el dijous 2 de novembre a partir de les 17 h. Una altra de les propostes és el Circ Històric Raluy que farà una col·laboració especial amb el pallasso Tortell Poltrona i muntarà la seva carpa a la plaça de l'Assemblea de Catalunya.

El públic familiar podrà gaudir també de les propostes musicals d’Els Atrapasomnis, La Clika i Ambauka, que es podran veure a La Copeta els dies 28 d’octubre, 1 i 4 de novembre, respectivament, a les 12 h.

Pel que fa a la programació musical, cal destacar també les actuacions que tindran lloc al parc del Migdia, per on passaran des de les orquestres més destacades de l’escena del país –Orquestra Maravella, Orquestra La Principal la Bisbal i Orquestra Selvatana– fins a propostes singulars, eclèctiques i adreçades a públics amb diferents interessos.

Hi trobaran el seu espai tant les persones amants de la música electrònica, amb les sessions de Darren Emerson, Viviana Casanova i Oxia, com aquelles que busquin propostes de cançó d’autor, amb Verdcel i Pep Gimeno “Botifarra”, a més de música de taverna i havaneres, amb una nova edició de L’Anxovada de Les Anxovetes, que comptaran amb l’actuació també del Grup Xató.

El parc del Migdia també acollirà propostes musicals dels gèneres del soul i la música negra, amb Orchestral Soul Society i Hip Horns, i les bandes Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, que portarà a Girona la seva música balcànica, i Muchacho y los sobrinos, que oferirà un espectacle que combina diversos gèneres, amb predominança de la rumba. 

El dissabte 4 de novembre el segon Combat de Glosa de Fires de Girona tancarà la programació de l’escenari del parc del Migdia, juntament amb una actuació del grup bisbalenc Fetus que comptar amb la participació de la imatgeria festiva de la ciutat.

Aquestes proposes completaran el cartell musical de La Copa, que es va anunciar aquesta setmana i que comptarà amb les actuacions de grups com Zoo, Ginestà, La Fúmiga, Auxili, Mariona Escoda, Los Chikos del Maíz, Crim, Queralt Lahoz i Triquell.

Per últim, també en l’àmbit musical cal ressaltar que la cantada d’havaneres de Terra Endinsenguany es tornarà a celebrar a les escales de la Catedral.