Els metges de família demanen tenir més autonomia de gestió pels CAP

La CAMFIC sol·licita al Departament de Salut que posi en marxa ja la prova pilot prevista als CAP de Girona

Els metges de família han demanat aquest dimarts que el Departament de Salut doni més autonomia de gestió als centres d'atenció primària (CAP) per poder atendre millor els pacients i centrar l'atenció sanitària al voltant del pacient. Segons la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), l'actual model sanitari prioritza l'atenció hospitalària i això hauria de canviar cap a l'atenció primària que, segons ells, és més eficient i propera al ciutadà. Aquesta autonomia de gestió hauria d'incloure també pressupostos propis i independència econòmica.

La proposta de la CAMFIC és que s'apliqui ja el model presentat pel conseller Boi Ruiz de reformulació de l'ICS, que preveia la creació d'empreses públiques més petites per gestionar hospitals i CAP. Aquest nou model s'havia de començar a implantar amb una prova pilot als CAP de Girona i als hospitals de Lleida, però encara no s'ha fet. Per això, els metges de família demanen que es comenci a implantar ja, perquè l'actual model "no se sap on porta" i és més ineficient.

Una major autonomia dels centres implicaria major capacitat per gestionar els processos assistencials, prioritzar les proves complementàries i derivació als centres d'atenció secundària quan sigui estrictament necessari. En tot cas, aquestes empreses haurien de tenir una "gestió transparent" i no tenir afany de lucre, per prioritzar sempre la salut del pacient.

La presidenta de la CAMFIC, Dolors Forés, ha explicat que la reivindicació no suposa defensar només la seva professió, sinó tenir un nivell d'assistència sanitària més proper i eficient. Segons ella, el model actual, centrat en els hospitals, s'ha demostrat que no és prou eficient. De fet, tampoc demanen que es destinin més diners a la Conselleria de Salut, sinó que es redistribueixin de manera diferent.

Actualment el 17,5% del pressupost del Servei Català de la Salut es destina a l'atenció primària, que realitza uns 46 milions de visites cada any (6,3 per ciutadà i any) en els 425 CAP, i que són ateses per més de 4.500 metges de família. Als països anglosaxons, l'atenció primària s'enduu el 25% del pressupost.

Per això, la CAMFIC considera que són els metges de primària qui tenen més coneixement del territori i les necessitats individuals dels pacients i del sistema en general. En aquest sentit, el vicepresident de l'entitat, Jordi Daniel, ha lamentat que una ecografia sol·licitada per un metge de família trigui un any en realitzar-se i la mateixa demanada per l'especialista trigui només una setmana. Si s'implantés el model que volen els metges de família, cada CAP o empresa pública que agrupés uns quants CAP, tindria un pressupost dedicat a les proves diagnòstiques i les prioritzaria segons les llistes d'espera o necessitat

També en el cas dels malalts crònics, els metges de família demanen que no se'ls aparti del seu seguiment, sinó que en siguin els principals implicats, per davant dels hospitals o d'empreses segregades. Segons ells, si l'atenció primària tingués més recursos i personal es podria millorar molt l'atenció a aquests pacients.