Lloret ingressa 300.000 € a través de l'ordenança de civisme i via pública

La policia local ha aixecat més de 2.200 actes, sobretot per venda ambulant, prostitució i sorolls

La Policia Local de Lloret de Mar (Selva) ha aixecat 2.200 actes per incompliment de les ordenances de civisme i via pública en el primer any de la seva aplicació. En total, el consistori ha ingressat ja 300.000 euros en concepte de sancions, la majoria per aldarulls, prostitució o venda ambulant. L'alcalde, Romà Codina, ha fet una valoració molt positiva del primer any d'aplicació d'aquestes noves ordenances i defensa que no són eines per recaptar.

De les 2.200 actes, la meitat són per venda ambulant, un fenomen que l'alcalde considera que és "un autèntic problema". Tot i les crítiques dels hotelers, no hi ha hagut cap sanció a establiments ni per balconing ni per llançar aigua pel balcó. Des de fa un any, l'Ajuntament de Lloret de Mar disposa d'una nova ordenança de civisme i convivència ciutadana i també de l'actualització de l'ordenança de via pública.

En aquests primers dotze mesos, la Policia Local ha aixecat més de 2.200 actes per incompliment d'aquestes ordenances. Fins al moment, el consistori ha tramitat 468 expedients sancionadors, dels quals 166 corresponen a l'ordenança de civisme i 302 a la de via pública.

Entre els comportaments que se sancionen a les noves ordenances destaca anar sense samarreta si no és a primera línia del passeig, practicar o oferir sexe al carrer, sancions per als hotelers on als seus establiments es faci balconing o els clients llancis coses des dels balcons, cridar pel carrer, la venda ambulant o beure alcohol a la via pública.

En total, el consistori ha recaptat ja 300.000 euros pel cobrament d'aquestes sancions.
D'aquests, 130.000 euros procedeixen d'incompliments de l'ordenança de civisme, sobretot per denúncies per sorolls, prostitució o aldarulls. La resta, els 170.000 euros, corresponen a incompliments de l'ordenança de via pública, especialment per venda ambulant. Les sancions recollides en aquestes dues ordenances responen a tres trams, segons la gravetat. Les sancions lleus van de 0 a 750 euros, les greus de 750 a 1.5000 i les molt greus de 1.500 a 3.000.

L'alcalde, Romà Codina, ha destacat que són un instrument que permeten a la policia actuar si veu casos d'incivisme i que s'apliquen amb "sentit comú". "Si un agent veu un noi sense samarreta no el sanciona, l'adverteix i fa que se la posi", ha exemplificat l'alcalde. Segons les seves valoracions, l'aplicació d'aquestes ordenances estan començant a generar canvis especialment a la zona d'oci nocturn. "Hi ha establiments d'aquesta zona que comencen a treballar amb turisme familiar", ha posat com a exemple Codina.

La venda ambulant, "un autèntic problema"

L'alcalde ha assegurat que seran "inflexibles" amb la venda ambulant ja que reconeix que, malgrat els esforços policials, és molt difícil de combatre. L'alcalde ha explicat que el dispositiu policial d'estiu ja està en marxa des de fa setmanes i esperen que amb aquest avançament (normalment el reforç de mossos arribava al juliol) es pugui minimitzar el problema. Malgrat tot, Codina reconeix que moltes vegades mentre els mossos estan omplint l'atestat "el venedor ja torna a ser al carrer".

La fórmula per combatre el fenomen és, segons l'alcalde, aplicar les ordenances amb contundència, requisar tot el material que porten els venedors i augmentar la presència policial als punts habituals on hi són. L'alcalde també ha explicat que moltes vegades la venda d'objectes és un "ham" per atraure turistes als quals, posteriorment, els acaben oferint droga o serveis sexuals.

Polèmica amb els hotelers

Els Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar va portar les ordenances al contenciós i va decidir presentar un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a principis d'any perquè no estan d'acord que les sancions per accions incíviques que passin als seus establiments recaiguin en els hotelers.

L'alcalde ha destacat que l'ordenança no criminalitza el sector i ha remarcat que "el 98% dels hotels estan fent les coses molt bé". "Hi ha hotels exemplars que si enxampen algú fent 'balconing' el fan fora de l'establiment", ha manifestat. Tot i això, ha defensat que les ordenances s'han de poder aplicar en els "casos aïllats" d'hotels que són "més permissius" i on es detecta que hi ha actes d'incivisme.

Codina també destaca que entre els centenars d'actes per incompliments de les ordenances no hi ha una sola denúncia a hotels per casos d'incivisme dels seus clients. Les ordenances preveuen, per exemple, sancions si els turistes passen d'un balcó a l'altre o llances objectes o aigua des de les terrasses al carrer. "Em sap greu que els hotelers hagin recorregut a la justícia perquè si deixem fer el que vulgui al turista això va en detriment de la destinació", ha valorat Codina, que creu que el recurs dels hotelers no arribarà a bon port. "Nosaltres vam fer una ordenança molt similar a la de Barcelona i allà els hotelers també la van recórrer sense èxit", ha destacat l'alcalde, que considera que, "a la llarga" l'aplicació d'aquestes normes de convivència "anirà molt bé" als hotelers.

Els arguments dels hotelers

El president del Gremi d'Hotelers de Lloret de Mar, Enric Dotras, ha justificat que els hotelers no poden controlar que no s'incompleixin molts dels comportaments penats a les ordenances. "No podem controlar que un turista es dediqui amb un punter làser a apuntar els vianants des del balcó o que no surtin de l'hotel amb begudes que han comprat fora, està fora de la nostra potestat", ha posat per exemple Dotras.

El president dels hotelers reconeix que fins ara és veritat que no se'ls ha sancionat però ha remarcat que, si no es canvia el redactat de les ordenances, més endavant pot canviar el criteri de l'ajuntament i la policia podria començar a aixecar actes. "El problema no és que no se'ns hagi sancionat fins ara sinó que, tal i com estan escrites les ordenances, si canvia el criteri se'ns pot sancionar 50 vegades al dia si volen", ha manifestat.

Segons Dotras, els hotelers estan d'acord amb "el fons" de les ordenances però demanen a l'ajuntament que concreti més alguns dels capítols per evitar que es pugui sancionar de manera indiscriminada. Per exemple, el president del gremi critica que no s'ha marcat cap limitació acústica i que la policia no sap a partir de quants decibels ha d'aixecar acta.