Llers inaugura les reformes del seu castell del segle XI

Ahir es va fer una visita institucional per veure el resultat d'uns treballs que han costat més de 900.000 euros

El municipi de Llers, a l'Alt Empordà, ha organitzat aquest dilluns una visita institucional per mostrar la primera fase de rehabilitació del castell que data del segle XI. Els treballs han permès recuperar les muralles del recinte, que estaven en molt mal estat i amb perill d'esllavissament de pedres. També s'ha pavimentat un espai interior del castell que ha quedat com a plaça i s'ha fet un mirador.

Les obres executades han comptat amb un pressupost de més de 900.000 euros procedents de diferents institucions, com ara el Ministeri de Cultura, la Generalitat, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Llers. Les obres han permès millorar els accessos al recinte, substituint una rampa de formigó per una de pavimentada, amb esglaons, barana i il·luminació. També s'ha acondicionat i il·luminat una zona interior que era intransitable perquè estava plena de runa i que ara es podrà utilitzar com a plaça. També s'han recuperat les estances inicials i s'han adequat per a un ús social.

En aquesta primera fase de rehabilitació del castell, centrada en la part interior de l'edifici, també s'han refet les muralles, que estaven molt deteriorades i hi havia perill d'esllavissament. Concretament, s'hi ha fet un coronament, una porta d'accés i s'han assegurat les estructures per evitar noves esllavissades. Per altra banda, també s'ha pavimentat la nau que hi havia coberta i s'ha acondicionat per a fer-hi celebracions. També s'ha adequat l'accés a la Torre de l'homenatge i s'ha arrenjat el seu interior fins al a part de la coberta, on s'ha fet un mirador.

Amb aquests treballs, el castell podrà acollir actes a l'aire lliure així com actuacions i esdeveniments al seu interior. La segona part de les obres que es faran més endavant es concentraran en l'espai de fora de la muralla.

La visita ha comptat amb la presència del director dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona, Antoni Baulida; l'alcalde de Llers, Carles Fortiana i el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy.

Unes obres molt esperades

Les obres de rehabilitació del castell de Llers, que data del segle XI, eren molt esperades. L'any passat, l'Ajuntament va expressar la seva preocupació per l'endarreriment d'un ajut de la Generalitat de 100.000 euros que feia perillar els 562.000 euros que el Ministeri de Foment va atorgar a través de l'1% cultural l'any 2010 perquè faltava l'aportació del Govern. Finalment, però, es va desencallar i es van licitar les obres el mes de març del 2012 amb la previsió que comencessin aquella mateixa primavera.

El recinte mural d'aquest castell està declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i durant anys ha estat tancat al públic. En els darrers quinze anys s'hi han anat fent obres. Les últimes havien estat feia cinc anys i havien consistit en refer el teulat de la sala principal i restaurar l'interior de la torre del mirador, un dels elements més destacats de la construcció. També s'han anat fent petites actuacions de manteniment.

Hi ha documentació que situa el castell de Llers al segle XI, tot i que també té restes d'edificacions del segle XIII. Està format per una torre mestra, cilíndrica, i de murs gruixuts, amb una muralla. Incialment era propietat dels senyors de Llers i Cervià i el segle XIII va passar als Rocabartí. Formava part del comtat de Besalú, fent frontera amb Empúries, i al seu terme hi havia onze castells més. Durant la Guerra Civil es va convertir l'església parroquial en un polvorí i en la retirada del 1939 es va fer volar la munició que hi havia dins de l'església i la majoria del nucli antic va quedar en ruïnes. Només es van salvar les cases de la part més alta del nucli. Arran d'aquells fets, el castell va quedar seriosament afectat.