El SOC reuneix agents socials, econòmics i ens locals de Girona per avançar en el nou model territorial

Es descentralitzaran les polítiques actives d'ocupació per adaptar-les a cada territori

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) adaptarà el disseny i la gestió de les polítiques actives d’ocupació a cada territori per millorar-ne l’eficàcia i afavorir un desplegament més adequat a les necessitats de les persones i empreses locals.

Les claus del nou model de concertació territorial les ha exposat aquest matí el director del SOC, Juan José Torres i López, en l’acte de constitució del Consell Territorial de Girona que agrupa els representants dels sindicats i patronals més representatius, les entitats municipalistes i els ens locals. A la reunió també hi ha assistit el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a la demarcació, Joan Martí i Bonmatí.

L’acord per impulsar les polítiques actives d’ocupació mitjançant la concertació territorial suposa un canvi en el model atès que, a partir d’ara, seran les entitats del territori les que concertaran i lideraran les estratègies ocupacionals respectives, que hauran de ser reconegudes i validades pel SOC.

Torres ha assegurat que “aquest nou enfocament permetrà desplegar polítiques i programes adaptats a les característiques i necessitats de cada zona en benefici de les persones i les empreses”. Així,les persones disposaran d’unes polítiques actives d’ocupació més ajustades a les seves necessitats i també a les demandes de les empreses locals. I, alhora,les empreses disposaran de manera més àgil dels perfils professionals que requereixen per poder cobrir els llocs de treball que necessiten.

Àmbit territorial i desplegament

L'àmbit territorial de referència de la concertació és la comarca tot i que també es pot aplicar en municipis de més de 50.000 habitants o en àmbits diferents de l’entroncament comarcal, sempre que se'n justifiqui la realitat econòmica i ocupacional diferenciada.

L’estratègia territorial haurà de ser impulsada per una administració local, que la treballarà conjuntament amb un sistema de co-governança amb els agents econòmics i socials i el sector privat del seu territori. L’estratègia haurà de ser presentada davant del SOC perquè sigui reconeguda i caldrà acompanyar-la d’un pla estratègic amb una diagnosi, planificació consensuades i els serveis i programes ocupacionals que es portaran a terme.

Les estratègies territorials seran finançades mitjançant un conveni que haurà de ser aprovat pel Consell de Direcció del SOC i que inclourà tots els serveis ocupacionals que es podran dur a terme: orientació professional, gestió de la col·locació, qualificació professional, foment de l’ocupació, atenció a les empreses, promoció de la creació d’ocupació i el desenvolupament econòmic local i el foment de la contractació, foment de l’emprenedoria, i mobilitat geogràfica.