Tres víctimes expliquen com el mestre de bateria de Quart es guanyava la confiança per abusar d'ells

Els denunciants diuen que el professor s'aprofitava de l'admiració que li tenien com a músic

Tres víctimes del professor de bateria de Quart (Gironès) acusat d'abusar sexualment de cinc alumnes entre el 2009 i el 2020 han declarat a l'Audiència de Girona durant la primera jornada del judici.

Els denunciants han definit un patró que el processat seguia per guanyar-se la seva confiança i acabar perpetrant els presumptes abusos. Segons han explicat, sentien "admiració" cap al músic, que ja des de l'inici de les classes particulars es mostrava "molt amigable" i "molt proper".

De mica en mica, l'home augmentava el contacte físic amb massatges durant els quals els feia tocaments als genitals. Els tres nois han explicat que, amb el temps, això va anar a més arribant a masturbacions i fel·lacions. L'acusat s'enfronta a 48 anys de presó.

El judici al professor de bateria de Quart ha començat aquest dimarts a la secció tercera de l'Audiència de Girona amb la declaració de tres víctimes. Segons el guió, està previst que l'acusat declari al final del judici, dijous. La fiscalia demana 43 anys de presó i l'acusació particular, en nom de les víctimes i encapçalada pel lletrat Benet Salellas, vol una condemna de 48 anys.

Les acusacions sostenen que el professor es va prevaler de la relació de confiança i de l'admiració que despertava en els alumnes per perpetrar els abusos al soterrani de casa seva, on impartia classes particulars. El mestre començava fent-los comentaris lascius i massatges i, després, passava a fer-los tocaments, masturbacions o fel·lacions. Segons els escrits d'acusació, a algunes de les víctimes també els hi ensenyava vídeos pornogràfics.

Durant la primera jornada del judici, les tres víctimes, que han declarat evitant la confrontació visual amb l'acusat situat darrere una mampara, han explicat que sentien "admiració" pel seu mestre perquè era un músic reconegut. Tots ells han definit el mateix patró de conducta del professor. En un primer moment, es mostrava "molt amigable", "proper" i fins i tot "afable" amb ells, presentant-se com un adult "diferent" amb qui podien parlar "de tot": "Era com un refugi".

Les conductes que han definit com "estranyes" no trigaven en arribar. Segons han explicat els testimonis, poc temps després ja era pràcticament una "obligació" saludar-se amb una abraçada i amb petons. També els feia comentaris o preguntes de caire sexual. Després, solia oferir-se a fer-los massatges argumentant que estaven tensos o "frustrats" a l'hora de tocar la bateria.

Les víctimes han explicat que era durant aquests massatges que l'acusat començava a fer-los tocaments a la zona dels genitals. Amb el pas del temps, els abusos van anar a més fins a arribar a masturbacions o fel·lacions. Una de les víctimes era major d'edat quan va començar les classes particular, els altres dos menors. Un d'ells, de fet, va començar les classes quan tenia 8 anys i, segons ha declarat, el professor també va travar amistat amb els seus pares per "reforçar el vincle".

"Xantatge emocional"

Els tres nois han explicat, dins aquest patró de conducta que han definit, que el professor de bateria els feia sentir "especials", augurant-los un futur prometedor en el món de la música si continuaven fent classes amb ell. També han relatat que solia fer-los "xantatge emocional" o els oferia compensacions com classes gratuïtes o algun obsequi quan s'oposaven a rebre un massatge.

Els denunciants han explicat que no es van adonar que allò que havien viscut eren abusos sexuals fins temps després, quan es van decidir a fer el pas i denunciar-lo. De fet, en el cas la primera víctima que ha declarat, la majoria dels abusos ja havien prescrit, excepte un episodi que situa el novembre del 2009.

Quan les primeres denúncies van sortir a la llum pública, els mateixos alumnes es van organitzar en una xarxa de suport i més exalumnes el van denunciar. Les víctimes que han declarat al judici han explicat que van mantenir el silenci durant molt temps perquè sentien "molta vergonya" i pel sentiment de culpa. Alguns fins i tot van continuar les classes un temps més perquè no volien haver de donar explicacions als seus pares sobre els motius pels quals les deixaven.

Tots tres, a més, han detallat que han patit seqüeles emocionals i psíquiques arran dels fets i que han hagut de fer teràpia, en alguns casos també en l'actualitat.

La fiscalia demana que el professor de bateria indemnitzi les víctimes amb 50.000 euros pel dany moral i l'acusació particular eleva la xifra a 148.820 euros; hi suma el cost de la teràpia i de les classes particulars que les víctimes van pagar.

La defensa, encapçalada pel despatx Monguilod advocats, demana l'absolució.