El turisme rural gironí frega la plena ocupació durant el cap de setmana de Sant Joan

Als hotels de la zona de la Costa Brava s'ha registrat un 70% de reserves

Els establiments de turisme rural a les comarques gironines fan un balanç molt positiu d'aquest cap de setmana llarg de Sant Joan ja que han aconseguit gairebé una plena ocupació gràcies a les reserves d'última hora.

Els clients provenien sobretot de Barcelona i de l'àrea metropolitana. En el cas dels hotels gironins, l'ocupació no ha estat tant alta i ha variat en funció de les zones. On hi ha hagut més demanda d'habitacions ha estat a la zona de la Costa Brava que ha arribat al voltant del 70% i la Selva marítima, amb un 80%, mentre que on hi ha hagut menys ocupació han estat a les comarques de muntanya de la Garrotxa, Cerdanya i Ripollès, que s'ha situat entre el 50 i 55%.

"Estem molt contents", assenyalava aquest matí el president de l'Associació de Turisme Rural de Girona, Ramon Corominas, durant la valoració d'aquest cap de setmana de Sant Joan. Ha estat més llarg de l'habitual, amb tres dies, però les reserves s'han fet majoritàriament per a dues nits. Durant el Sant Joan passat, que va caure en diumenge, també es van registrar unes xifres similars. Per Corominas, això és així perquè "són dies en què la gent surt" i es fa despesa tot i el context de crisi.


Les previsions que apuntaven pluges no han influït en l'ocupació, ja que la majoria de les reserves ja estaven fetes i no hi ha hagut cancel·lacions. El que sí que hi ha ajudat han estat les reserves d'última hora que han permès passar del 90% a gairebé la plena ocupació a tot el territori gironí. "Sempre hi ha aquelles habitacions que queden i que s'han arribat a emplenar", explica Corominas. Pel que fa a la procedència, el 90% dels clients provenien de Barcelona i de l'àrea metropolitana.

Ocupació entre el 50% i el 80% als hotels gironins

La marxa de les reserves als hotels gironins durant aquest cap de setmana llarg ha estat com es preveia i ha variat en funció de la zona. Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, on hi ha hagut més demanda ha estat a la zona de la Costa Brava, amb un 70% d'ocupació i la Selva marítima, amb un 80%. Per contra, on hi ha hagut menys reserves ha estat a les zones de muntanya, com ara la Garrotxa, la Cerdanya i el Ripollès, amb ocupacions de fins al 55%, i a les zones d'interior, com ara Girona radial, amb una mitjana de reserves d'entre el 55% i el 60%.

La mitjana de dies d'estada ha estat d'entre dues i tres nits i la despesa s'ha mantingut a la baixa continuant amb la tendència dels últims anys. El preu mig d'una habitació ha estat del voltant de 85 euros i alguns establiments han hagut de baixar preus per afavorir les reserves. Segons la federació, els hotels que han registrat més ocupació han estat els de 3 i 4 estrelles, seguit dels de 2. Pel que fa al perfil del turista, majoritàriament han estat famílies procedents de la zona de Barcelona i rodalies, seguit del turisme francès i d'altres punts de l'estat espanyol. Destaca també l'augment de turisme rus.

Els càmpings gironins també han tingut una bona ocupació durant aquest cap de setmana de Sant Joan però no hi ha dades oficials de la mitjana de reserves fetes.