El Temporada Alta ha presentat la proposta guanyadora del Premi Quim Masó 2022 ‘Els ossos de l’irlandès’, de Victor Borràs, sota la direcció de Xavier Ricard i amb la companyia Teatre Nu.
El thriller nòrdic en forma de comèdia analitza la incapacitat dels homes per afrontar els seus sentiments i la revelació de secrets en un poble petit. El muntatge s’estrenarà el 20 d’octubre al Teatre de Salt i després s’instal·larà al Teatre Akadèmia de Barcelona del 15 de novembre al 10 de desembre.
En el marc del Temporada Alta, el 9 d’octubre se celebrarà el 13è Torneig de Dramatúrgia Catalana amb la presència de dramaturgs com Lali Álvarez Garriga, Sergio Baos, Frank Bayer, Pau Coya, Aleix Fauró, Isis Martin, Gemma Rodríguez i Amparo Vayà.
‘Els ossos de l’irlandès’
Protagonitzada per Ivan Benet, Norbert Martínez i Ernest Villegas, relata a partir d’un thriller en forma de comèdia com desvelar secrets pot convertir els vincles personals en territoris hostils. La comèdia s’emmiralla en les dramatúrgies que centren l’atenció en el món rural. De fet, l’obra té lloc en un petit poble català on la terra encara marca el dia a dia de la gent que hi viu.
La producció es va presentar a la passada edició i s’estrenarà enguany. A banda de rebre el premi Quim Masó 2022, el muntatge també va ser becat per la Sala Beckett la temporada 2020-2021 amb un ajut a l’escriptura teatral, que es va atorgar tenint en compte pandèmia. El 2022 el muntatge va obtenir el Premi Frederic Rahola, que a banda d’una dotació econòmica també preveu l’edició del text.
El director Xavier Ricard ha explicat que es tracta d’una comèdia negra “rural” amb “molta escriptura irlandesa”. “Amb diàlegs repetitius, personatges a qui costa explicar-se. Un sota text sobre l’ésser humà miserable on hi brillen els defectes”; ha explicat Ricard.
De fet, ‘Els ossos de l’irlandès’ és un retrat sobre la incapacitat dels homes de relacionar-se i explicar les seves emocions d’una forma “clara i ordenada”. A l’argument s’explica la història de tres amics que van tenir un gran problema i que 20 anys després es retroben quan aquest secret està a punt de sortir a la llum.
Situada en un poble de l’interior de Catalunya “que podria ser qualsevol”, l’obra tracta de ràbia, emocions i malentesos. “En el fons els homes volen saber què passarà amb ells i han de solucionar qui són ells mateixos” ha explicat Ricard.
En roda de premsa, els actors han explicat que el text “fa una castanya” a la generació d’homes nascuts als 70 “sense ser moralista ni pedagògic”. “Com solucionem les coses amb un estirabot, amb por de mostrar-nos dèbils i de reconèixer que no ho sabem tot”, han destacat.
Els personatges són en Xevi, l’Hèctor i en Llorenç. El primer treballa a una oficina bancària del poble, el segon és encarregat d’un magatzem encara que hagués volgut ser actor i en Llorenç viu amb la seva mare.
Torneig de Dramatúrgia Catalana
Pel que fa al Torneig de Dramatúrgia Catalana que impulsa el Temporada Alta, participen de l’enfrontament vuit autors que no han participat mai de la iniciativa. Es tracta de Lali Álvarez Garriga, Sergio Baos, Frank Bayer, Pau Coya -guanyador del darrer torneig de les Illes Balears-, Aleix Fauró, Isis Martin, Gemma Rodríguez i Amparo Vayà -guanyadora del darrer torneig del País Valencià-.
Els participants del torneig treballaran perquè el públic esculli el millor text en cada combat i el guanyador final. La particular competició es farà el 9, 16 i 23 d’octubre, el 6, 13 i 20 de novembre i el 4 de desembre, que serà quan es disputarà la final. No es podrà seguir la competició telemàticament.
Enguany el certamen arriba a la xifra simbòlica dels 100 autors que han passat pel combat al llarg dels 13 anys. Segons l’organització, entre un 10 i un 20% dels guanyadors del torneig han aconseguit produir les obres.
Pel que fa a la programació, El festival gironí ha recordat que la creació catalana es veurà representada amb 80 espectacles ben diversos, alguns dels quals d’autors ja consolidats i d’altres de nous i emergents.
Els autors textuals que estrenaran espectacle aquesta edició, algunes en coproducció, seran Jordi Oriol amb ‘Sísif fa no fa’, David Martínez amb ‘Com qui sent ploure’, Susanna Barranco amb ‘V7: El problema sigue en pie’, Sergi Buka amb ‘El caçador d’imatges’, Las chicas del barro amb ‘Cos(i)ficades)’ i La Mouchles & Sentí amb ‘Nodi: de gossos i malditos’ i Cascai Teatre amb ‘Un tal Quixot’.
També hi haurà treballs que ja s’han vist al país de Joan Yago, Marc Rosich, Sergi Belbel, Jordi Galceran, Carmen Margà i Yago Alonso, Ada Vilaró o les companyies La Calòrica o Las chatis de Montalbán. En creació catalana contemporània, destaquen noms com Roger Bernat, Nao Albet i Marcel Borràs, Col·lectiu Las Huecas, cabosanroque, Lali Ayguadé, Mal Pelo, Lorena Nogal o La Veronal.