El gironí Pere Gorgoll posa el focus en les xarxes socials i les noves tecnologies en la seva novel·la

‘El dia que el món va fer un pet com una aglà’ d’Amsterdam ha rebut el Premi Roc Boronat 2023

Pere Gorgoll (Amer,1962) ha publicat ‘El dia que el món va fer un pet com una aglà’ (Amsterdam), una novel·la que esdevé una paròdia del món contemporani, centrada en les xarxes socials i les noves tecnologies.

L’argument gira al voltant del suïcidi d’una jove que catapulta el món a una crisi que amenaça amb posar fi a la humanitat tal com la coneixem. Gorgoll assegura que el llibre li ha permès “fer broma” fins i tot del mateix gènere literari a partir de la caricatura de diversos personatges i amb un protagonista “una mica tocat de l’ala”. L’obra ha estat premiada amb el Premi Roc Boronat 2023 per ser una novel·la hilarant que tracta els perills de la idolatria i els deliris de la transcendència.

El llibre s'engloba dins la temàtica de la ciència-ficció. Per evitar una catàstrofe apocalíptica, quatre líders mundials es reuneixen i reclamen a Milet d’Arboç, el personatge principal de la novel·la, i a qui consideren el desencadenant de la situació, que col·labori per poder salvar el futur de la humanitat. A canvi, li prometen a posar el seu país al mapa. No obstant això, la solució que proposen els enceta una crisi encara més profunda quan entra en contacte amb un altre poder: el de les noves tecnologies i les xarxes socials.

Per dibuixar el protagonista de la trama, Gorgoll va optar per escollir un filòsof que es passa el dia preguntant-se el perquè de les coses, cosa que fa que no arribi mai “a cap conclusió aprofitable”. L’altre personatge que té un pes important és Elisenda d’Avellaneda, “una influencer amb ganes de voler ser més del que és”. En aquest darrer cas, l’autor juga amb un perfil de persona que te el món “postrat als seus peus” amb milers de milions de seguidors.

“Volia mostrar aquest pas del messianisme al totalitarisme, amb totes les característiques que pot comportar: la destrucció de la llibertat, l’abolició de la veritat o l’eliminació de les llengües”, detalla. La història també se centra en les xarxes socials, que porten a un món “molt vigilat” on, sovint, “s’amaga el que realment som”. “Cadascun de nosaltres tenim una individualitat, però al entrar a les xarxes una part es queda fora”, reflexiona.

En quant al to del llibre, l’escriptor aposta per l’humor i la sàtira. “Al llibre me’n foto una mica de tot”, admet. “Hi ha sarcasme, caricatura... i en el cas dels líders mundials un rerefons que recorda que els humans som mortals, i que tot allò que fem per perpetuar-nos és inútil”, explica. També una vessant tràgica, ja que tots els personatges de l’obra, en el fons, volen trobar “un sentit a la vida”.

Un altre dels detalls passa per les diferents referències i paral·lelismes amb Catalunya – a la novel·la presentada com un país sense nom - i el moviment independentista que es deixen entreveure durant tota la narració. Gorgoll diu que es tracta d’un “joc” que li va anar sortint de forma natural mentre escrivia. “Busco una complicitat amb el lector, que es presenta en forma de dates per exemple”, sosté. Finalment, pel que fa al final, n’ofereix dos de possibles perquè cada persona esculli un, o cap.

Sobre el reconeixement del llibre amb el Premi Roc Boronat 2023, l’autor subratlla que li va suposar una “gran satisfacció” per la feina feta i la gran quantitat d'hores que hi va dedicar. També admet que ja te en ment una segona part de la novel·la – “tot i que encara està verda" -, però que primer publicarà un llibre de poesia de cara a Sant Jordi, en un “gènere i to” molt diferent.