El film 'Creatura' ambientat a la Costa Brava guanya el VII Premi Dunia Ayaso 2023

‘Mentre siguis tú’, de Claudia Pinto, rep la Menció Especial del jurat

La realitzadora Elena Martín (Barcelona, 1992) ha obtingut el VII Premi Dunia Ayaso, que atorga la Fundació SGAE, pel seu segon llargmetratge: Creatura que està ambientat a la Costa Brava.

El jurat ha ressaltat “la seva valentia i capacitat de generar debat a l’entorn de la sexualitat femenina, tan poc explorada en el cinema”. D’altra banda, el documental 'Mentre siguis tu', de Claudia Pinto, ha rebut la Menció Especial del Jurat.

El Premi Dunia Ayaso, dotat amb 5.000 euros, es lliura com a homenatge a la guionista i directora canària, que va morir fa nou anys, i reconeix els treballs cinematogràfics més compromesos amb la mirada de gènere. El guardó s’ha lliurat en la 71a edició del Festival de Sant Sebastià.

La també directora i anterior guanyadora del premi, Rocío Mesa, presidenta del jurat, ha fet públic el veredicte aquesta mateixa tarda a la Sala Club del Palacio Kursaal, acompanyada pel director de la 71a edició del Festival de Sant Sebastià, José Luis Rebordinos, i per la directora de l’Audiovisual de la Fundació SGAE, Silvia Pérez de Pablos.

El jurat ha destacat ‘Creatura’ per “la seva valentia a l’hora de mostrar la sexualitat femenina, un tema poc tractat i que ens ha dut a obrir una interessant reflexió i debat en aquest sentit”. El jurat ha celebrat la mirada femenina de l’autora i aplaudeix el treball de totes les dones de l’equip i de l’elenc.

‘Creatura’ ha guanyat aquesta setmana el XII Premi Sant Sebastià-Gipuzkoa Film Comission, un guardó d'àmbit estatal que busca reconèixer el llargmetratge que millor reflecteixi els valors urbanístics, paisatgístics, culturals i socials del lloc de rodatge. La directora i actriu catalana Elena Martín va estrenar aquest setembre la pel·lícula que va guanyar el premi a la millor pel·lícula europea de la Quinzena de Cineastes de Canes.

L'actriu i directora proposa a ‘Creatura’ un viatge personal pel tabú que encara hi ha entorn a la sexualitat a través d’una dona, interpretada per la mateixa directora, per entendre i reconciliar-se amb el sexe. I ho fa retrocedint fins a la infància, el moment en què un descobreix el propi cos. En una entrevista a l'ACN, Elena Martín reflexiona sobre com la mirada externa dels adults condiciona l’experiència fins al punt de reprimir-la i convertir-la en “vergonya, prejudici i culpa”.

El guió del film, rodat en català, està escrit a quatre mans entre Elena Martín i la també guionista i directora Clara Roquet (‘Llibertat’, ‘Petra’, ‘10.000 km’), i és protagonitzat per la mateixa Elena Martín, Clàudia Malagelada i Mila Borràs, que interpreten al mateix personatge amb 30, 15 i 5 anys respectivament. Completen el repartiment Oriol Pla, Alex Brendemühl, Clara Segura, Marc Cartanyà, Carla Linares i Teresa Vallicrosa. 

‘Creatura’ és una producció de Vilaüt Films, Avalon P.C., Elastica Films i Lastor Media, en coproducció amb 3Cat, amb la participació de Filmin i el suport de l'ICAA, l'ICEC i Creative Media Europe.

‘Mentre siguis tu’, Menció Especial del jurat

La Menció Especial del jurat per a ‘Mentre siguis tu’ respon al retrat incondicional entre dues dones, directora i protagonista. “Un bonic homenatge a una magnífica actriu, Carme Elías, que ens provoca una gran admiració i ens fa recordar per què estimem la nostra professió”, destaca el jurat sobre una cinta emocional i necessària que exhibeix l’impacte que té l’Alzheimer en una actriu de llarga trajectòria.

Els personatges que Carme Elías ha interpretat l’acompanyen en aquest trànsit, mentre que les fronteres entre ficció i realitat s’esvaeixen. Pinto deixa el documental “obert”, ja que durant el Festival de Sant Sebastià se’n continua rodant un epíleg personal i sincer.