La nova cap dels Mossos a Girona lamenta que moltes dones no denuncien les agressions sexuals

Sílvia Catà destaca la delinqüència a l'estiu a la Costa Brava i la idiosincràsia de la Jonquera

El nombre de dones que no s'atreveixen a denunciar els seus agressors encara és molt alt a la demarcació de Girona i a Catalunya en general. Així ho lamenta la que en breu serà oficialment cap dels Mossos a la regió policial, Sílvia Catà, que anima a totes aquelles que hagin estat víctimes a posar-ho en coneixement de la policia.

La nova comissària en cap destaca que cada vegada hi ha més dones que denuncien però encara són massa les que no ho fan. "Estem treballant especialment en l'impacte emocional i cal donar un servei integral a aquestes víctimes, especialment les que ho fan per primera vegada", explica.

A més, Catà diu que en els propers anys també es fixa com a objectiu donar un "plus de qualitat" en la protecció de persones vulnerables, com el col·lectiu LGTBI, gent gran, infants o persones sense llar. "Es tracta de col·lectius que pateixen especialment la violència per la seva condició i hem d'estar-hi a sobre", concreta.

En aquest sentit, la nova cap dels Mossos deixa clar que ni els robatoris ni els delictes de lesions o contra col·lectius vulnerables són els més habituals, però sí són els que generen més "alarma social".

Per això, aposta per lluitar-hi i fer front per tal de generar seguretat entre la ciutadania. Catà assenyala que el delicte més comú a la demarcació de Girona és el furt, que no provoca la mateixa alarma social que la resta.

La Jonquera, una zona "sensible"

Catà explica que la idiosincràsia de la regió policial és la diversitat de les poblacions. En aquest sentit, reconeix que la zona de costa és especialment complicada a l'estiu mentre que les comissaries d'interior tenen un registre de fets delictius més estable.

A banda, Catà assenyala que hi ha zones "sensibles" com la Jonquera (Alt Empordà) que acumula grans concentracions de persones pel fet de ser transfronterera i això fa que sigui "atractiva pels delinqüents". Precisament, 10 dels 78 mossos nous que van arribar de l'última promoció van anar a parar a aquesta comissaria.

"Estem treballant per incrementar els efectius que vagin a la Jonquera perquè és un lloc sensible i d'aquesta manera augmentar l'eficàcia policial per rebaixar l'impacte que té la delinqüència en aquest municipi", remarca.

Una regió "molt endreçada"

La Regió Policial de Girona no li és nova a la comissària. De fet, aquí va fer les pràctiques quan va entrar al cos de Mossos d'Esquadra fa 25 anys. Un quart de segle després, Catà assenyala que s'ha trobat la regió "molt endreçada" i destaca la bona feina dels comissaris que l'han precedit.

La comissària explica que afronta el nou repte amb "molta il·lusió i amb moltes ganes" i amb uns comandaments "experts" i amb policies "molt estables que es coneixen el territori. A més, Catà celebra "la sàvia nova" que arriba amb les noves fornades de mossos que van arribant amb les noves promocions.