S'inaugura al port de Llançà el mural marítim més gran del món

Durant tres mesos l'artista Carles Bros ha combatut el fred i el temporal per realitzar una obra en defensa del sector pesquer

Durant tres mesos, l'artista Carles Bros ha superat el fred, els temporals, s'ha penjat des del dic o ha utilitzat una barca per crear el mural marítim més gran del món, el 'Banc de peix'. La peça, que fusiona l'art i les infraestructures portuàries, utilitza els colors blanc i negre per simular peixos de totes les dimensions. El missatge de l'obra és clar: la defensa del sector pesquer.

"És la culminació de l'exposició itinerant 'L'art de la teranyina', que ha passat per onze museus durant vuit anys", ha detallat l'artista. El dic on s'ha pintat aquesta peça va ser construït l'any 2011 amb una inversió de 4 MEUR després que el poble patís les conseqüències de reiterades llevantades. La inauguració del mural marítim ha comptat amb l'assistència del secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, l'alcalde de Llançà, Pere Vila, i l'artista creador, Carles Bros.

L'acte també ha servit per presentar l'escultura que complementa el mural, l''Onada de llevant' - també obra de Bros- que s'ha instal·lat prop del mur, a la zona alta de l'illot del Castellar.

"Crec que és un exemple de com es fan les coses a Catalunya i del gust que tenen els ciutadans per tot allò ben fet", ha ressaltat Font. Es dóna el cas que el dic a on s'ha pintat aquesta obra es va crear després que el poble patís les conseqüències de reiterades llevantades. "Tot prové d'una desgràcia, l'any 2008 quan el poble i el port va patir la força de les onades i des de la Generalitat es va decidir resoldre-ho", ha recordat Font. D'altra banda, el secretari d'Infraestructures i Mobilitat ha comentat que l'obra d'art feta per Bros suposarà un nou atractiu turístic per a la zona. "Mostra la sensibilitat dels empordanesos i és un acció intel·ligent perquè ajudarà a promocionar la vila", ha afegit.

I és que el mural marítim fusiona l'art amb la infraestructura portuària suavitzant així l'impacte visual del dic. L'artista ha utilitzat els colors blanc i negre per dibuixar peixos de totes les formes i mides per defensar així el món i el sector pesquer. "Aquesta peça és el treball culminant de la meva exposició, 'L'art de la teranyina', que he anat exposant durant vuit anys a onze museus de diversos països", ha ressaltat Bros.


El creador ha explicat que ha tingut diverses dificultats a l'hora de portar a terme el seu projecte. D'una banda ha hagut de superar el fred i els temporals però, al mateix temps, es va haver de penjar del dic per pintar la cara nord i sud del mur. "També vaig haver d'accedir-hi en barca perquè hi havia determinats llocs on no arribava, ha estat un treball difícil", ha explicat. En total, Carles Bros hi ha estat treballant uns 29 dies, repartits en uns tres mesos. "A més també s'ha instal·lat una escultura a l'illot del Castellar que simbolitza una onada de llevant que calma, un símil de la funció del dic", ha apuntat. En principi, la pintura durarà uns quatre o cinc anys i, llavors, s'haurà d'anar repassant.

El dic exterior del port de Llançà es va construir l'any 2011 amb un cost de 4 milions d'euros (MEUR) a càrrec de Ports de la Generalitat. Aquest mur, evita que l'onatge depassi les instal·lacions portuàries i permet que els temporals no afectin a les activitats pesqueres i nàutiques del municipi. La infraestructura està formada per quatre calaixos de formigó que tenen una longitud de 116 metres i de 3.168 metres quadrats. Tota una superfície que ara s'ha convertit en un petit banc de peixos.