Llançà tindrà el mural més gran del món

Durant trenta dies l'artista ha pintat més de 3.000 metres quadrats en el que vol ser un homenatge a la pesca

Desenes de peixos de color negre i blanc cobreixen des de fa uns dies el dic de formigó de Llançà (Alt Empordà) construït per protegir el port de les llevantades. És el 'banc de peix' que l'artista Carles Bros ha volgut fer en homenatge a la pesca, amb una obra que culmina 'L'art de la teranyina', un projecte que ve treballant des de l'any 2005. El mural fa més de 3.000 metres quadrats si es compten totes les cares -el dic fa 118 metres de llargada- i està fet amb una pintura molt resistent.

Aquest dimecres, Bros ja ha deixat enllestida la superfície de dalt i només li queda pendent els laterals. A banda de reduir l'impacte visual de l'estructura, l'obra pretén esdevenir un atractiu turístic més. "No hi ha plantilla, vaig dibuixant formes ovalades, algunes com si fos una cua, sense prendre mesures", explica l'artista nascut a Terrassa però des de fa més de trenta anys resident a l'Empordà, concretament a Colera. El gris del formigó ha estat un aliat en aquesta obra, que només s'ha fet a partir del blanc i el negre. Colors bàsics per aconseguir un efecte natural i en consonància amb el seu entorn, explica Bros, que calcula que només li queden un parell o tres de dies de feina per acabar de fer els laterals del dic.

Des del 14 de febrer passat que aquesta enorme estructura de formigó s'ha convertit en la seva "illa", que és com l'anomena ell, en companyia d'alguns col·laboradors que l'han ajudat. És el cas de Pere Freixa, pintor professional de paret, o fins i tot un escalador que li va posar les guies per poder-se penjar i pintar els punts més inaccessibles. El fet d'estar envoltat de mar i a la intempèrie ha dificultat el procés creatiu, ja que només es pot pintar en condicions favorables i amb el mar en calma.

Una obra única a prova d'onatge i gavians

Un cop fet, però, el mural quedarà a mercè de l'onatge. De fet, l'artista va concebre aquesta instal·lació amb la imatge de les onades sobrepassant el dic -han de fer almenys cinc metres d'alçada- i amb els peixos coberts d'aigua. Per aquells que tinguin dubtes sobre aquesta obra, ja hi ha instal·lada una escultura en el mirador privilegiat del Castellar, a la zona del port de Llançà. "És una onada que trenca i calma l'aigua, amb la mateixa inclinació que el dic, de 45 graus", detalla l'artista. Ben aviat, hi ha previst que també s'hi instal·li una fotografia dels efectes de la llevantada de Sant Esteve de l'any 2005, que va obligar a Ports de la Generalitat a construir un dic nou per protegir el port d'aquest municipi.

L'artista explica que durant el procés de construcció d'aquesta estructura es va adonar que volia pintar-la. "Em vaig dir, jo hi he de fer un banc de peix i el veia ja pintat", explica. Aquest mural culmina el projecte de 'L'art de la teranyina' iniciat l'any 2005 que va donar lloca a una exposició on recrea la imatge de la sardina i del peix en un intencionat homenatge a la pesca. El punt de partida va ser l'experiència viscuda amb pescadors del Port de la Selva a qui va acompanyar de nit per practicar l'"art de la pesca de l'encerclament". Allà va veure com les sardines i les anxoves brillaven i tenien un color platejat, la imatge que l'ha inspirat i que ha traslladat amb el blanc i el negre.

La pintura utiltizada és la més resistent que ha trobat però calcula que en uns 3 o 4 anys caldrà repassar l'obra, no només pels efectes de la sal i del vent sinó perquè els gavians també hi interferiran amb els seus excrements. "Ens ajudaran amb el blanc però el negre l'aniran embrutant i caldrà repassar-lo d'aquí a uns anys", reconeix Bros.

El mural més gran del món

Comptant totes les cares, el mural fa uns 3.100 metres quadrats, fet que el converteix en el més gran que ha pintat fins ara un sol artista, segons les investigacions fetes pel comissari del projecte Jaume Fàbrega, crític d'art i assessor gastronòmic. Carles Bros espera que això el converteixi en un atractiu turístic més al municipi, que es pot veure des del mar mateix i des de la costa.

L'artista va proposar el projecte a l'Ajuntament de Llançà a canvi de no cobrar res i que les administracions assumissin el cost. El pressupost ha estat de 18.000 euros -inclou també un catàleg i un documental sobre el procés d'elaboració-, uns diners que ha aportat en gran mesura la Generalitat i la resta, el consistori. També s'ha comptat amb la col·laboració del Club Nàutic i la confraria de pescadors.