L'Estat fa marxa enrere amb la veda de quatre mesos de sardina i només s'aplicarà al novembre

La modificació del pla de gestió també inclou reduir un 20% l'activitat pesquera el mes de març

L'Estat ha fet marxa enrere amb la veda de quatre mesos de sardina que preveia el pla de gestió de pesca d'encerclament al Mediterrani i que comptava amb l'oposició de la Generalitat i del sector pesquer.

El Ministeri d'Agricultura ha aprovat una modificació del pla –i ara s'hi podran fer al·legacions- que inicialment preveia una veda de quatre mesos de sardina (març, abril, octubre i novembre) que se sumaven als dos mesos veda biològica que ja fan els pescadors de les demarcacions de Barcelona i Girona i als tres de Tarragona.

La modificació estableix –tal i com proposava el Govern- ampliar la veda biològica actual al mes de novembre –quan la sardina adulta està en fase d'engreix- passant de quatre a un mes. També estableix que durant el mes de març es reduirà l'activitat pesquera a quatre dies per setmana.

Acció Climàtica i els pescadors catalans es van posar en peu de guerra i van demanar a l'Estat que replantegés la veda que preveia el pla perquè seria una "ruïna" per al sector. El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, celebra ara que hagin fet marxa enrere responent a un requeriment "unànime del Govern, el sector pesquer català i l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICatMAR).

"Estem satisfets que finalment l'Estat ha entès que la seva aplicació no era possible en els terminis que plantejava i ha atès les mesures alternatives que havíem proposar des de Catalunya", assegura Tudela.

"La veda de quatre mesos inaplicable, ha estat derogada i s'ha transformat en una extensió de la veda biològica que paralitza l'activitat de la flota, com havia demanat el sector", afegeix. Les aturades estaran subvencionades.

Tudela assegura que amb el canvi "hi guanya la sardina, el sector pesquer i tots com a societat".