Govern i pescadors reclamen a l'Estat replantegi la veda de sardina que titllen de ''ruïna''

Denuncien que la mesura és "un disbarat"

Acció Climàtica i els pescadors catalans reclamen a l'Estat que replantegi la veda de sardina de quatre mesos que preveu el pla de gestió de pesca d'encerclament al Mediterrani perquè serà "la ruïna" del sector.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha denunciat que el ministeri no ha complert les promeses de consens amb el territori i que això s'ha traduït en mesures "inadequades", que "traspuen desconeixement" i que "no ajudaran en res" a l'espècie.

Els pescadors critiquen que la veda de sardina suposarà capturar-la igualment i haver-la de tornar a mar "morta". El sector alerta que sumar quatre mesos de veda als dos d'aturada biològica que ja fan suposarà una estocada de mort per a la flota.

La sardina representa una quarta part de les captures anuals de les confraries catalanes i l'any passat en van pescar 5.000 tones, el millor any des del 2016. Els pescadors i la Generalitat remarquen que fa més de dues dècades que reclamen a l'Estat un pla de gestió per al peix blau, consensuat amb el territori i amb mesures acordades per garantir la situació biològica de l'espècie i la supervivència econòmica del sector.

Denuncien, però, que el ministeri ha incomplert els compromisos i ha aprovat un pla de gestió de pesca d'encerclament als caladors del Mediterrani sense tenir en compte les demandes del sector, que no s'ajusta a les necessitats i que preveu mesures "inadequades".

Aquest dijous, Tudela, el president de la federació catalana de confraries de pescadors, Toni Abad, i el patró major de la confraria de l'Escala (Alt Empordà), Josep Lluís Sureda, han exigit a l'Estat que faci marxa enrere i que no "imposi" la veda de sardina a partir de l'1 d'octubre.

En paral·lel, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha enviat una carta al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, proposant eliminar la veda de sardina que proposen ara i, per contra, ampliar un mes l'actual aturada biològica de al flota d'encerclament que és de dos mesos. Això, reclama Mascort, mentre s'articulen taules de treball descentralitzades per abordar la situació del peix blau.

Mortalitat "que no servirà per a res"

Sureda, a més, ha assegurat que la veda que ha aprovat l'Estat serà "la ruïna" per al sector. A l'Escala, per exemple, el 80% dels ingressos de la confraria depenen de les captures de sardina, anxova i seitó. El patró major de la confraria altempordanesa també ha alertat que la mesura és una contrasentit perquè la flota d'encerclament captura tot tipus de peixos, també sardina, i no pot evitar pescar-la quan surt a mar. Per això, sosté que durant aquests quatre mesos en capturarien igualment però l'haurien de tornar a mar "quan ja és morta".

"És impossible destriar una espècie de l'altra quan es fan captures. La veda aboca a una mortalitat que no servirà per a res i, a més, afegirà pressió al seitó. Serà un desastre per al sector i és impracticable", ha apuntat Tudela, que sosté que la Generalitat i el sector pesquer català són els "principals interessats" en tenir un pla de gestió per preservar l'espècie però no amb mesures que "traspuen un desconeixement complet" i "posaran al límit" el sector.

Abad apunta que la veda de quatre mesos és "un disbarat": "Ens portarà a la desaparició". Segons el president de la confraries catalanes, el ministeri arriba "tard i malament" i infringeix una estocada de mort al sector pesquer.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible ha argumentat que aquesta veda, d'acord amb l'avaluació científica d'ICATMAR, no permetrà recuperar l'estat de les poblacions i, a més, suposarà un impacte socioeconòmic a les empreses i treballadors de la modalitat d'encerclament i al conjunt del sector pesquer "incompatible amb el manteniment de l'activitat".

Els pescadors exigeixen al ministeri que no entri en vigor la veda d'aquí a tres setmanes i que abordin la situació del peix blau conjuntament amb l'administració catalana, el sector pesquer i la comunitat científica.