La presó i la zona industrial disparen el consum d'aigua a Llers i Santa Llogaia

Els dos municipis superen els 500 i els 600 litres d'aigua per habitant i dia

Els consums d'aigua de Llers i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) incompleixen el pla de sequera i superen els límits establerts per la presó del Puig de les Basses i la zona industrial. Segons les dades facilitades per l'Agència Catalana d'Aigua (ACA), Llers va tancar el mes d'agost amb un consum de 511 litres per habitant i dia i Santa Llogaia ho va fer amb 689.

Tots dos superen els límits establerts en l'escenari d'excepcionalitat (230) i el d'emergència (200) que entrarà en vigor la setmana que ve. Des del Consell Comarcal asseguren, però, que aquestes xifres s'expliquen perquè engloben els consums tant del centre penitenciari com dels usos industrials.

En aquest sentit, diuen que durant els mesos d'abril a juny, Llers va consumir gairebé 42.000 metres cúbics d'aigua i que el centre penitenciari –amb 700 presos- en va gastar gairebé la meitat.

En el cas de Santa Llogaia, argumenten que la seva zona industrial multiplica per sis la superfície del municipi, que no arriba als 400 habitants. A Llers, en canvi, hi ha empadronades 1.245 persones.

El president del Consell Comarcal, Agustí Badosa, demana que es "depurin les dades" perquè aquests dos factors que "impacten" en les dades globals. 

Aquests són els dos municipis que incompleixen tant les dotacions fixades en l'escenari d'excepcionalitat com el d'emergència, que entrarà en vigor la setmana que va als municipis que depenen de l'embassament Darnius Boadella. A banda d'aquests dos, la declaració d'emergència també afecta Cabanes, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Figueres, Fortià, Riumors, Roses, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d'Empordà.