Colera (Alt Empordà) acollirà el proper 14 d’octubre la segona edició de la fira de vins Territori Pissarra, el certamen que va néixer l’any passat i que es va desenvolupar conjuntament amb la Festa de la Verema de la DO Empordà.
L’activitat, co-organitzada pel Celler Hugas de Batlle i Territori Pissarra, comptarà enguany amb la participació de divuit cellers de les regions vitivinícoles de l’Empordà, Priorat, Penedès i Llenguadoc-Rosselló. Aquesta es desenvoluparà entre les 11:30h i les 20:30h ininterrompudament al Passeig Marítim.
Segons explica el co-organitzador, Eduard Hugas de Batlle, un dels objectius de la fira és “posar Colera al mapa” i “remarcar aquest municipi i l’Empordà com un gran territori vitivinícola de passat, present i, si el canvi climàtic ho permet, de futur”.
El viticultor també es mostra optimista i espera “igualar” o fins i tot “millorar” les xifres d’assistència de l’anterior edició, malgrat aleshores es van aprofitar les sinergies de la Festa de la Verema i que es va celebrar en temporada d’estiu.
Per la seva banda, Esther Pujol exposa que la fira servirà per “donar a conèixer els vins que resulten d’una viticultura amb sòl pissarrós i posar en valor els vins de terrer”.
En aquest sentit, la co-organitzadora relata com “els vins de pissarra tenen unes característiques molt concretes com ara que són intensos, golosos i amb força grau alcohòlic, fruit de l’alta concentració en sucres”.
Al seu torn, l’alcalde de Colera, Lluís Bosch, qualifica de “molt importants” les activitats programades al seu municipi i diu sentir-se “orgullós” d’acollir els actes de Territori Pissarra.
Bosch desitja que es mantingui “molts anys” i es pugui ampliar en un futur la programació. El batlle es mostra optimista pel que fa a l’assistència de públic i espera una elevada xifra de participants a uns actes que compten amb el suport del consistori.
A l’edició d’enguany per part de la regió vitivinícola de l’Empordà hi seran presents: Celler Cooperatiu d’Espolla, Celler Gerisena, Celler Hugas de Batlle, Celler Mas Pòlit, Espelt Viticultors, La Vinyeta, Mas Llunes, Somni d’Istiu, Vinyes d’Olivardots i Vinyes dels Aspres.
Del Llenguadoc-Rosselló: Domaine du Traginer i La Tour Vieille.
Del Penedès: Orda Vins.
Del Priorat: Celler Burgos Porta, Clos Pachem, Costers del Priorat, Perinet i Sandra Doix.
No només això, també hi hauran petites mostres del Celler Martín Faixó (DO Empordà) i Mas d’en Gil (Priorat). La jornada tindrà l’acompanyament musical d’Alverd Oliva (12:00h) i Els Barbuts de Sant Esteve de les Roures (17:30h).
Els restaurants de Colera també hi seran presents amb l’elaboració de diverses tapes que es podran consumir a la fira. El tiquet per fer tastos als expositors dels cellers tindrà un preu de 20 euros (copa de vi inclosa i descompte de 5 euros per a la compra d’ampolles). Es podran assaborir els vins dels divuit cellers participants sense límit de degustacions.
Altres activitats
A banda de la fira del dissabte, la programació arrencarà dos dies abans, donant el tret de sortida el dijous 12 d’octubre a les 9:30h mitjançant un itinerari històric organitzat pel Club Excursionista de Portbou i Glops d’Història.
Sota el títol “Vinya, guerra i terra”, s’ha preparat una sortida a peu amb tast de vi per a descobrir vinyes, búnquers i quilòmetres de murs de pedra seca amagats entre Colera i Portbou.
Aquesta és una ruta de 8 quilòmetres circulars de dificultat mitja amb punt de sortida al Passeig Marítim de Colera on hi poden participar adults i infants. Les places són limitades i cal fer la reserva al web del celler Hugas de Batlle.
L’endemà divendres la primera activitat serà a les dotze del migdia amb un tast de vins de pissarra a càrrec d’Esther Pujol al Celler Hugas de Batlle on es tindrà l’oportunitat de degustar sis vins conreats en sòl pissarrós. Els escollits provenen dels cellers Orda Vins (Penedès), Domaine du Traginer (Llenguadoc-Rosselló), Celler Hugas de Batlle (Empordà), Vinyes Olivardots (Empordà), Clos Pachem (Priorat) i Perinet (Priorat). Les reserves també s’han de fer online.
A les set de la tarda serà el torn d’una taula rodona a la sala d’El Trull de Colera de la mà de diversos viticultors que posaran de relleu les pràctiques vitivinícoles emprades en cada regió convidada, amb les seves diferències i similituds alhora que també es tractarà la incidència del canvi climàtic en aquests sòls.
Hi intervindran Eduard Hugas de Batlle del Celler Hugas de Batlle de l’Empordà, Vincent Cantié de La Tour Vieille de la regió de Llenguadoc-Rosselló i Salvador Burgos del Celler Burgos Porta del Priorat. La taula rodona s’acompanyarà d’un tast de vins format per Els Canadells 2022 de La Tour Vieille de Cotlliure i Banyuls, Camí d’en Poca Sang 2022 del Celler Hugas de Batlle de Colera i Mas Sinen 2017 del Celler de Burgos Porta de Poboleda.
L’activitat estarà moderada per la llicenciada en Biologia; consultora especialitzada en viticultura i olivicultura; formada en tècniques d’agricultura ecològica, regenerativa i biodinàmica, Ester Pérez García. Les places són limitades i també cal reservar a través del web.
Territori Pissarra Colera | Empordà és una activitat organitzada per Territori Pissarra i Celler Hugas de Batlle i compta amb el suport de l’Ajuntament de Colera i el Consell Regulador de la D.O Empordà.
Territori Pissarra, un nou concepte global
Els cellers de Catalunya i la Catalunya Nord que compten amb terrers de sòl pissarrós tenen ara l’oportunitat de formar part d’aquesta comunitat per posar en valor l’excel·lència dels vins que se n’extreuen.
La DO Empordà és una de les denominacions que hi participen i la seva presidenta, Carme Casacuberta, destaca la “unificació” i la “posada en valor” que generarà la marca al territori empordanès “on el sòl pissarrós és molt propi”.
Casacuberta considera que Territori Pissarra englobarà uns vins “molt singulars” provinents d’un terrer que, en menor o major mesura, es poden trobar en moltes DO, fet que permetrà “aglutinar territoris” i “donar-se suport entre sí”.
Així doncs, els actes que tindran lloc a Colera són només l’inici d’una programació que es desenvoluparà de forma itinerant en d’altres zones del territori que compten amb sòl de pissarra i que serviran per a la promoció dels seus vins.
La fundadora de Territori Pissarra, Esther Pujol, anuncia que les activitats estan dirigides a “tothom que vulgui aprofundir en les característiques d’aquest terrer i conèixer més sobre el món del vi”.
“Les qualitats intrínseques dels vins de sòl pissarrós solen ser desconegudes pel públic en general i és aquí on entra Territori Pissarra, un espai que pretén teixir complicitats amb altres indrets i viticultors que treballen amb sòls com els de l’Empordà i generar un lloc per compartir experiències a nivell professional”, apunta.
La pissarra a l’Empordà
El sòl de pissarra és present a les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà. A la zona del Cap de Creus hi predomina i ofereix en el món de la viticultura nombrosos avantatges, ja que reté els rajos de sol propiciant una maduració més perllongada.