Palafrugell decreta tres dies de dol per la mort d'Antoni Vila Casas

Juli Fernández lamenta la pèrdua d'una "figura clau" per a la cultura del país

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha decretat tres dies de dol per la mort d'Antoni Vila Casas, que va ser nomenat fill adoptiu del municipi el febrer passat. Vila Casas, nascut a Barcelona el 27 de novembre de 1930, era president de la fundació privada Vila Casas, la qual tenia una de les seves seus a Palafrugell, concretament el Museu d’Art Contemporani de Can Mario.

El consistori també deixarà les banderes de l’ajuntament a mig pal durant aquest tres dies. L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha lamentat la pèrdua d'una "figura clau" per a la cultura al país. "Durant molts anys ha estat mecenes de nombroses iniciatives culturals i d'artistes de reconegut prestigi nacional i internacional", ha afegit.

El farmacèutic, empresari i mecenes català Antoni Vila Casas ha mort als 92 anys d’edat. El traspàs, confirmat per la fundació que porta el seu nom i que ell presidia amb un missatge a les xarxes, es va produir aquest divendres al vespre.

El 1986 va impulsar la Fundació Vila Casas –de la qual n'era president- amb l'obertura progressiva de tres museus d'art a Palafrugell (Can Mario, especialitzat en escultura), Torroella de Montgrí (Palau Solterra, especialitzat en fotografia) i Barcelona (Museu Can Framis i Espais Volart, dedicats a la pintura).

Medalla d'Or de la Generalitat el 2022

Vila Casas era membre del Consell Social de la Universitat de Barcelona, de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Gràcies a la seva tasca empresarial, de divulgador de la indústria farmacèutica i de mecenes cultural, ha rebut nombroses distincions com la Gran Creu de l'Orde del Mèrit Civil (1996), la Creu de Sant Jordi (1999) o la Medalla d'Or de la Generalitat (2022).

A principis de 2023, Antoni Vila Casas va ser distingit fill adoptiu de Palafrugell  per la seva implicació amb el municipi baixempordanès a través de l'obertura del Museu Can Mario el 2004.