Unió de Pagesos reclama 7 milions d'euros a Adif

Aquests són els diners que pertocarien als propietaris afecatats per les obres del TAV

Unió de Pagesos (UP) insta Adif a pagar els gairebé 7 MEUR (milions d'euros) que, segons els seus càlculs, deu a propietaris de terrenys afectats pel Tren d'Alta Velocitat (TAV) a les comarques gironines. El sindicat critica que després d'arribar a acords de compensació, ara Adif hagi enviat cartes a una cinquantena de propietaris desfent aquests pactes. El coordinador territorial d'UP, Xavier Frigola, recorda que alguns dels acords d'expropiació o d'ocupació de terrenys es van rubricar fa més de quatre anys i assegura que se senten "enganyats" per Adif. Per això, el sindicat assegura que està disposat a "endurir" les reivindicacions per aconseguir que es paguin les compensacions "immediatament".

Membres d'Unió de Pagesos s'han concentrat aquest divendres davant la subdelegació del govern espanyol, on han entrat al registre un escrit exposant la situació dels propietaris i exigint cobrar els diners pactats "de forma immediata".

El coordinador territorial, Xavier Frigola, ha explicat que estan disposats a "endurir" les mobilitzacions per reclamar que els propietaris de terrenys expropiats o ocupats durant les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV) rebin la compensació econòmica que van acordar amb l'administrador d'infraestructures.

Frigola ha recordat que alguns d'aquests acords es van pactar fa quatre anys i critica que ara Adif hagi comunicat a alguns dels propietaris que tira enrere l'acord. "A pagès encara creiem que la paraula és sagrada i no entenem perquè no compleixen el que van acordar", ha explicat. Segons UP hi ha uns 120 propietaris afectats que encara no han cobrat i, d'aquests, una cinquantena ja han rebut una carta d'Adif explicant que no hi hauria pagament de les indemnitzacions acordades.

Segons càlculs d'UP, Adif deu uns 5 MEUR a propietaris però a aquests diners cal sumar-hi 1,8 MEUR en concepte d'interessos de demora, pel temps que han trigat a pagar.

"El sindicat considera un disbarat aquest rebuig d'Adif als mutus acords signats per a les indemnitzacions, ja que suposarà un greu perjudici per als afectats, que tardaran encara més temps en cobrar, com per a l'administració, que haurà de pagar uns interessos de demora molt elevats", afirmat el sindicat agrari que demana també al govern de l'Estat que mogui fitxa i insti Adif a pagar el que deu.