Girona commemora diumenge el 50è aniversari del cop d’estat a Xile

També retrà homenatge a Salvador Allende i el gironí Joan Alsina

L’Ajuntament de Girona ha organitzat aquest diumenge, dia 17 de setembre, un acte institucional de commemoració del 50è aniversari del cop d’estat a Xile i de reconeixement del llegat del president Salvador Allende i del gironí Joan Alsina. Tindrà lloc a les 11h, a la plaça de la Solidaritat, situada entre el Centre Cívic Santa Eugènia i la Biblioteca Salvador Allende.

L’acte comptarà amb la intervenció de l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; del president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Santa Eugènia de Ter –entitat organitzadora també de l’acte-, Reinald Roca, i de la directora de la Biblioteca Salvador Allende, Eva Guillaumes.

Estarà amenitzat per la música del grup Niu S, format per Francesc i Alba Tomàs, que interpretarà les cançons “A dasalambrar”, “Te recuerdo Amanda” i “El pueblo unido”, de Víctor Jara. Al final de l’acte es descobrirà la placa que s’ha col·locat a la plaça de la Solidaritat en reconeixement del llegat de Salvador Allende i Joan Alsina.

Les activitats de commemoració continuaran a les 12 h, a l’Ateneu Eugenienc, amb una taula rodona sobre la vigència del pensament de Salvador Allende i Joan Alsina, i la reproducció d’un vídeo d’homenatge amb testimonis xilens i xilenes. També s’ha organitzat un dinar amb menjar típic xilè, actuacions musicals i balls.

L’11 de setembre de 1973 un cop d’estat encapçalat pel general Augusto Pinochet posava fi al govern de la Unitat Popular d’Allende, i encetava així una de les èpoques més sanguinàries i fosques de Xile.

D'entre els milers de víctimes del cop i la dictadura de Pinochet, hi van perdre la vida, torturats i assassinats, el president Salvador Allende, el cantautor Víctor Jara i el poeta Pablo Neruda, i també el capellà de Castelló d’Empúries, Joan Alsina.

Els noms d'Allende i del capellà han quedat vinculats per sempre. Joan Alsina va implicar-se activament en el procés de transformació que estava vivint Xile, va manifestar les seves simpaties pel moviment popular i pel de cristians pel socialisme.