Record a la ciclista morta a Girona i petició d'enduriment de les penes en aquests casos

L'Ajuntament lamenta que es trigui tant a celebrar els judicis

Desenes de persones s'han concentrat aquest dimecres a la cruïlla entre els carrers Illa i Josep Viader de Girona, just al punt on el passat cap de setmana va morir una ciclista atropellada per una conductora sense permís.

Els concentrats, convocats per la plataforma Mou-te en bici, han mostrat el seu condol a la família de l'Iris, la noia morta i han reclamat un enduriment de les penes per "els delinqüents que causen aquests actes".

També han reclamat una "pacificació de l'espai" per tal de fer "més segura la ciutat per a vianants i ciclistes". En aquest sentit, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha assenyalat que estan treballant en un pla per fer viable la reclamació i ja ha anunciat que posaran radars a les zones conflictives.

Un minut de silenci ha precedit els parlaments del president de la plataforma Mou-te en bici, Xavier Corominas, i de l'alcalde de Girona, Lluc Salellas. Tots dos han volgut donar el condol a la família i amics de la noia morta aquest cap de setmana, atropellada per una conductora, que a més, no tenia el permís. Tant Corominas com Salellas han carregat contra la lentitud de la Justícia en aquests temes i han coincidit que cal un pla de pacificació en general de les ciutats catalanes, però també de Girona.

"Fa molts anys que només s'ha pensat en el cotxe. Cal fer un pla integral, que sigui col·laboratiu entre les institucions i les entitats per repensar la manera en la que ens movem per Girona. Cal pensar més en el ciclista i els vianants", ha remarcat Corominas.

Des de Mou-te en bici lamenten que no és la primera vegada que han de treure la pancarta que diu 'Més justícia i menys morts'. En aquest sentit, recorden que la majoria d'accidents estan provocats per persones que cometen una infracció. En aquest cas, no tenia el permís de conduir i en el cas de la mort de la ciclista atropellada a la carretera dels Àngels a l'octubre del 2021, va ser per conductor que anava begut i que a més es va intentar escapar sense ajudar la víctima.

Unes morts que Corominas considera "evitables" i que estan produïdes per "delinqüents que moltes vegades veuen com abans d'enterrar la víctima ja son a casa seva". Per això, exigeixen l'enduriment de les penes i una agilització dels judicis.

En aquest aspecte, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas ha reconegut que la lentitud dels tribunals "és un problema". "No pot ser que es trigui dos o tres anys a tenir un judici, respectant sempre la presumpció d'innocència", ha remarcat.

Pacificar l'espai i radars

Des de Mou-te en bici han demanat que es repensi la mobilitat a la ciutat ja que "potem molts anys pensant en el cotxe". Corominas assenyala que si en aquesta cruïlla hi hagués un 'Stop' i no una senyal de cediu el pas, potser hauria estat diferent. "Fins i tot podria ser un carrer per a vianants. Cal que ens asseguem per fer alguna cosa", ha reblat.

Per la sevba banda, l'alcalde, Lluc Salellas, ha explicat que tenen una proposta de pacificació dels carrers de la ciutat que es podrà veure al llarg del mandat i ha explicat que col·locaran radars en zones conflictives com, la cruïlla on ha passat.

"Si la conductora hagués respectat els 30 per hora, tal i com està regulat, i la senyal de cediu el pas segurament avui no seríem aquí", ha assenyalat Salellas, que ha donat "tot el suport" a les iniciatives de Mou-te en bici, "malgrat que n'hi ha algunes que la legislació no et permet i pel consistori és més complicat", ha remarcat.