Girona estudia instal·lar radars a les vies urbanes amb més accidentalitat

Per la Setmana de la Mobilitat, es farà una prova pilot tallant la circulació d'un tram de Sant Joan Baptista

L’Ajuntament de Girona està estudiant instal·lar radars a les vies de circulació amb una major accidentalitat i en entorns sensibles. Amb aquesta mesura, el consistori busca reduir els sinistres de trànsit als carrers de la ciutat, que són causats principalment per l’excés de velocitat.

Actualment, s’estan estudiant les ubicacions exactes dels radars, però es prioritzaran les vies en entorns sensibles, com en espais propers a escoles o centres de salut, i els punts amb més accidents de la xarxa viària municipal. Aquests radars seran fixos i complementaran els radars mòbils que la Policia Municipal de Girona posa al llarg de l’any en diferents zones del municipi.

"Garantir la seguretat de les persones que van a peu o en bicicleta és una prioritat del nostre govern i el principal obstacle per assegurar-la és l'excés de cotxes i la seva alta velocitat, tal com tristament vam poder comprovar el passat cap de setmana amb la mort de l'Iris.

Treballarem per reduir la presència i la velocitat dels cotxes i la conscienciació dels conductors i conductores amb mesures preventives i punitives mentre configurem dia a dia una ciutat amb una infraestructura ciclista més segura", assegura la tinenta d’alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana de l’Ajuntament de Girona, Cristina Andreu.

Amb aquesta actuació, doncs, l’Ajuntament mostra el compromís amb la mobilitat sostenible i segura a la ciutat tot l’any. Cal esmentar que el 2022, la Policia Municipal de Girona va posar 896 multes per circular a més velocitat de la permesa a la ciutat.

D’altra banda, Girona tallarà durant dues setmanes la circulació de vehicles del carrer de Sant Joan Baptista de La Salle, entre els carrers de Juli Garreta i de Joan Maragall. Aquesta prova pilot servirà per avaluar la conveniència de la mesura, que té per objectiu millorar la qualitat ambiental del barri de l’Eixample, la seguretat del parc infantil i l’itinerari escolar de tres centres educatius: l’Escola Masmitjà, l’Escola Verd i l’Escola La Salle Girona. En cas de donar bons resultats, el tall s’instaurarà permanentment.

Està previst que a partir del dijous 21 de setembre es talli aquest tram del carrer de Sant Joan Baptista de La Salle fins al cap de setmana del 6 i 7 d’octubre. Per tal de contribuir en una mobilitat fluida, es canviarà el sentit de circulació del tram del carrer de Juli Garreta que va de Sant Joan Baptista La Salle a Tomás de Lorenzana. D’aquesta manera, els vehicles que accedeixin des del carrer de Barcelona al carrer de Sant Joan Baptista de La Salle, hauran de girar obligatòriament a l’esquerra cap al carrer de Juli Garreta.

La mesura es duu a terme coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, que començarà aquest dissabte, dia 16 de setembre, i finalitzarà el divendres 22 de setembre.

El tall del tram del carrer de Sant Joan Baptista de La Salle també servirà perquè l’alumnat de l’Escola Masmitjà faci activitats en aquest vial, una de les propostes incloses en el programa de la Setmana que es durà a terme també en altres punts de la ciutat.

Durant aquests dies, les escoles ocuparan diferents carrers per decorar-los i jugar-hi com activitat de conscienciació del repartiment de l’ús de l’espai públic. Enguany, més centres educatius participen en aquesta iniciativa.

Les escoles Migdia, Domeny, Bruguera, FEDAC Sant Narcís i Pla de Girona tornaran a participar en l’activitat, com en l’edició anterior, i s’hi sumen les escoles de Santa Eugènia, Carme Auguet, Pericot, Eiximenis i la ja mencionada Escola Masmitjà.

A banda del carrer de Sant Joan Baptista de La Salle, es tallaran durant dies determinats dins la Setmana Europea de la Mobilitat els carrers dels Artillers, de Sant Agustí (entre Joan Reglà i Rajolers), de la Mare de Déu de Loreto (entre Mossèn Baldiri Reixac i Lluís Pericot), de la Mare de Déu de la Salut (entre passeig d'Olot i Maçana), del Pare Coll (entre l’avinguda de Sant Narcís i Ramon Muntaner) i de Portlligat (entre la Gomera i les Illes Filipines), així com l’aparcament de davant l’Escola Domeny.

Dins el programa també s’han organitzat punts gratuïts de revisió mecànica de bicicletes, a davant de la Biblioteca Carles Rahola, a l’Estació Espai Jove, a l’Escola Montfalgars i a l’Escola Taialà, el divendres 22 de setembre, de 17 a 20 h. Alhora es realitzarà un curs sobre com circular de manera segura i cívica en bicicleta a les escoles i una campanya de mobilitat sostenible als instituts.

El consistori ha organitzat totes aquestes activitats dins la Setmana Europea de la Mobilitat per tal de fomentar el canvi cap a una mobilitat activa i l’ús del transport públic i altres solucions de transport netes i intel·ligents. El lema anual de la Setmana, que se celebra a gairebé 3.000 pobles i ciutats d’arreu del món, és "Combina i mou-te".