Port de la Selva cobra una taxa per fer franges de protecció contra incendis

El propietaris de les parcel·les que es troben fora de la trama urbana hauran de pagar 100 euros com a màxim

L'Ajuntament del Port de la Selva (Alt Empordà) fa un pas més en la prevenció d'incendis i a mitjans d'aquest estiu cobrarà per primer cop una taxa als propietaris de finques de fora del nucli urbà que es troben repartides en una quinzena d'urbanitzacions. Com a màxim hauran de pagar 100 euros i els diners aniran destinats a fer les franges de protecció contra incendis.

En total, s'actuarà en una superfície de 14 hectàrees lineals distribuïdes en franges de 25 metres al voltant de les parcel·les, estiguin edificades o no. Els treballs per desbrossar els terrenys ja han començat i a partir del setembre també es faran aclarides a pinedes. Aquest any s'hi destinaran 18.000 euros. L'Ajuntament del Port de la Selva va aprovar la taxa a finals de l'any passat amb la idea que entrés en vigor aquest estiu.

Es calcula en funció del valor cadastral de cada finca, concretament un 0,015% del seu valor i amb un mínim de 10 euros i un màxim de 100 euros i inclou tant a finques edificades com les que no. En total, suposarà que 732 finques hauran de pagar l'impost tot i que se'n beneficiaran un miler ja que les que tinguin un valor cadastral inferior a 30.000 euros no hauran de pagar-lo perquè la part proporcional que els pertocaria no arriba al mínim establert.

Els diners que es recaptaran serviran per pagar els treballs per fer les franges de seguretat contra incendis i que bàsicament consisteixen en desbrossar els terrenys i aclarir les pinedes. Aquesta última part, la de retirada d'arbres, s'ha endarrerit fins al setembre. Les empreses que s'encarreguin de retirar els arbres assumiran les despeses a canvi de quedar-se amb la llenya.

Per l'alcalde del municipi, Josep Maria Cervera, poder fer aquestes franges és molt important perquè es redueix considerablement la càrrega de combustible en cas d'un foc. "Les franges que fem no apagaran el foc però sí que possibiliten que es pugui apagar, ja que s'hi hauran de destinar menys esforços i recursos i per tant es podrà treballar a més llocs a la vegada", assenyala.

Les franges de 25 metres al voltant de les urbanitzacions ocuparan un total de 14 hectàrees lineals i es faran a totes les urbanitzacions de fora de la trama urbana. La gran majoria de finques estan a mans privades i moltes de les zones afectades no tenen cap rendiment econòmic. "Si en tinguessin, no estarien en l'estat en què es troben ara", afegeix l'alcalde, que reconeix que encara s'ha de treballar molt per conscienciar als propietaris de la necessitat de tenir les finques preparades per evitar la propagació d'un foc forestal. I és que les franges de seguretat no serviran de res si les finques no estan també desbrossades tal com exigeix la llei.

Dos estius per fer les franges

Els treballs per desbrossar ja han començat i es preveu que continuïn l'estiu que ve, moment en què l'Ajuntament preveu tenir les franges enllestides del tot. La idea és que el manteniment es pagui amb el nou impost, tot i que aquest any per ser el primer cop que es fa s'hi hauran d'afegir recursos. El pressupost estimat enguany és de 18.000 euros i la taxa es cobrarà quan la feina estigui feta. "Si en algun lloc no arribem perquè anem amb retard no aplicarem la taxa", assegura l'alcalde, que afegeix que els treballs es faran a totes les urbanitzacions.

Al marge d'aquestes actuacions, l'any passat l'Ajuntament va desintar 6.000 euros amb els treballs de neteja dels marges dels carrers de la trama urbana. La Diputació de Girona va finançar el 20% de l'actuació però aquest any s'ha acordat que assumeixin els treballs de dues carreteres municipals, com és la que va al Monestir de Sant Pere de Rodes i el de la Vall de Santa Creu i que la resta ho assumeixi el consistori.

En un futur, l'Ajuntament estudia arribar a obrir expedients i penalitzar els propietaris que no compleixin amb la normativa de seguretat contra incendis però ara mateix no s'ho plantegen perquè no tenen l'estructura necessària i perquè primer volen tenir enllestida la feina de les franges de seguretat.

Les franges de seguretat només a les urbanitzacions

Els focs de l'Empordà de l'estiu passat van posar al descobert algunes mancances, com ara que els Ajuntaments no poden fer una franja de seguretat al voltant del nucli urbà perquè no hi ha establerta el dret de servitud per poder-hi actuar, que sí que es contempla en canvi en les urbanitzacions que no tenen continuïtat amb la trama urbana. En aquest darrer cas, els propietaris no es poden negar a cedir l'espai perquè estan obligats per llei. Per Cervera, "caldria modificar la normativa de prevenció d'incendis perquè se'ns fa molt difícil no tenir les eines per poder actuar en aquests casos".