La Diputació rep 1,9 MEUR dels Next Generation per a projectes de transició energètica en pobles petits

Se'n beneficiaran quinze municipis

La Diputació de Girona ha rebut gairebé 1,9 milions d'euros (MEUR) dels fons Next Generation per finançar projectes que impulsin la transició energètica a pobles petits de la demarcació. En concret, les ajudes es canalitzen a través d'un programa, el DUS 5000, que precisament s'adreça a municipis de menys de 5.000 habitants.

A les comarques gironines, hi haurà quinze pobles que se'n beneficiaran per instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis i equipaments municipals, renovar l'enllumenat públic amb tecnologia LED o substituir calderes de gas per altres de biomassa. L'objectiu de les ajudes europees és impulsar el desplegament de fonts de generació d'energia renovable als pobles petits i, de retruc, reduir les emissions de CO2.

Els quinze pobles estan repartits per l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva. En alguns casos, a més, rebran subvencions per a més d'un projecte.

El paquet principal dels ajuts (fins a 1,19 MEUR) es destinarà a instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis i equipaments municipals. Es posaran a les teulades d'ajuntaments, centres cívics o locals polivalents, pavellons, escoles, consultoris mèdics o magatzems municipals. En total, són fins a 23 projectes que han presentat aquests quinze municipis: Agullana, Amer, Breda, Castellfollit de la Roca, Esponellà, Jafre, la Cellera de Ter, Mieres, Navata, Peralada, Urús, la Vall d'en Bas, Vall-llobrega, Viladamat, i Saus, Camallera i Llampaies.

A més, també se subvencionaran quatre projectes per renovar l'enllumenat públic, substituint lluminàries actuals per d'altres de tecnologia LED, i instal·lant un sistema de telegestió centralitzat que permetrà tenir informació detallada sobre els consums. Amb aquestes obres, els pobles superaran el 50% d'estalvi energètic. En aquest cas, l'ajuda europea suma 524.043 euros i se'n beneficiaran Peralada, Viladamat, Urús i Saus, Camallera i Llampaies.

Biomassa i carril bici

El tercer paquet és una subvenció de 157.851 euros que permetrà finançar la instal·lació de calderes de biomassa i impulsar projectes de mobilitat sostenible. En aquest sentit, a Castellfollit de la Roca se substituiran quatre calderes de gas natural (que proporcionen energia tèrmica per escalfar els edificis del parvulari El Castellet, l'escola Castellroc i la sala polivalent i per produir aigua calenta als vestidors de la piscina) per una de biomassa de 150 kW que farà la mateixa funció a través d'una xarxa de calor.

A més, s'ampliarà la xarxa de calor existent a Mieres per dotar de calefacció el dispensari municipal, mitjançant una caldera de biomassa ja existent. Pel que fa a mobilitat, es construirà un carril bici de 700 metres en el tram interurbà entre el nucli antic de Peralada i la urbanització Peralada Residencial.  

El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, destaca que l'ajuda procedent dels fons Next Generation evidencia la tasca feta per la Diputació de Girona i permeten superar "les dificultats que representa per als municipis més petits afrontar certs procediments administratius". Bagot subratlla que ara, "amb aquests projectes, es farà un pas endavant important en la transició energètica amb la participació de la ciutadania".