L'amnistia i la defensa del català centren l'acte institucional de la Diada a Girona

Unes 500 persones commemoren l'Onze de Setembre a la plaça Catalunya i clamen per la independència

L'amnistia i la defensa del català han centrat l'acte institucional de l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la delegació de la Generalitat. Unes 500 persones s'han sumat a la commemoració a la plaça Catalunya.

En l'acte hi ha participat l'alcalde d'Elna, Nicolas Garcia, que ha assegurat que França farà la "feina bruta" a Espanya vetant el català a les institucions europees. L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha carregat contra l'Estat i ha defensat el dret a l'autodeterminació.

La delegada del Govern, Laia Cañigueral, ha situat la llengua com la lluita principal per "defensar el país" i el president de la Diputació, Miquel Noguer, ha afirmat que Catalunya té una "oportunitat única" per "restablir els drets dels líders legítims".

“Avui és la Diada Nacional de Catalunya. La Diada d’una nació, que resta encara incomplerta La Diada d’un poble que continua sense poder exercir el seu dret a l’autodeterminació, com la majoria de catalans i catalanes voldríem”, ha subratllat l’alcalde de Girona, Lluc Salellas Vilar, que ha afegit que “el catalanisme va lligat a la idea d’un sol poble. Un poble que pensa i es mobilitza quan cal, com hem vist també aquest cap de setmana amb el terratrèmol al Marroc, un desastre natural que ens ha obligat a totes i tots a posar-nos al costat dels nostres veïns i veïnes que tenen familiars, amigues i amics damnificats. Aquest és el deure català, que també ens fa com som”.

Per la seva part, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha remarcat que “aquest 11 de setembre ens hem d'encoratjar a reprendre totes aquelles accions que ens van cohesionar com a poble. Ens cal tornar a lluir amb orgull la nostra bandera als balcons; ens cal mantenir la nostra llengua quan algú se'ns adreça en castellà i fer entendre que conèixer l'idioma del nostre país és un senyal de respecte; ens cal tornar a l'activisme pacífic que exigeix el dret de Catalunya a triar el seu destí. Ens cal recordar qui som, d'on venim i, sobretot, on volem anar. Caminarem sobre les nostres passes i en donarem de noves, perquè Catalunya té el potencial per ser un dels millors països d'Europa”.

La delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, ha assenyalat que “la llengua ens recorda l’abast de la nostra nació, els Països Catalans, i aquells que ens volen eliminar com a nació la volen destruir. Per això, aquest any el Govern de Catalunya posem l’accent en el català. Reivindiquem una llengua viva, que creix, que s’enforteix fins i tot en les circumstàncies més adverses. Perquè volem ressaltar l’esperit de reivindicació nacional de la Diada, d’autoafirmació! Una llengua, molts accents. Perquè som un sol poble. I perquè al marge dels orígens i de la diversitat del nostre país, tenim un horitzó compartit”.

L’alcalde d’Elna, Nicolas Garcia, també ha intervingut en l’acte institucional i ha posat de manifest els vincles entre el seu municipi i Catalunya. La celebració ha estat amenitzada pel duet musical Soul Sisters, format per Mariona Navarro i Magalí Soler, que ha interpretat “El cant dels ocells”, “País petit” i “Els segadors.” La periodista Isabel Pascual ha estat l’encarregada de conduir l’acte.