Olot prohibeix el pas dels patinets elèctrics pel centre de la ciutat

El ple també ha aprovat el projecte d'energies renovables per la residència Montsacopa

L’Ajuntament d’Olot (Garrotxa) ha aprovat inicialment la modificació de l’ordenança de circulació que impedeix el pas dels patinets quan la resta de vehicles tinguin restringit el seu pas per la zona comercial. En l’últim any i mig, la Policia Municipal ha interposat 220 denúncies a conductors de Vehicles de Mobilitat Personal i s’han produït 23 accidents amb un patinet implicat.

La modificació de l’ordenança de circulació és una de les qüestions que s’han aprovat en el ple d’aquest mes d’agost en què, entre altres temes, també s’ha acordat el conveni per a l’execució del projecte d’ús d’energies renovables i climatització de la Residència Montsacopa i la construcció dels vestidors de l’Institut La Garrotxa.

Des del gener de 2022 a finals de juny de 2023 dels 23 accidents registrats en patinet, un total d’11 casos (el que representa el 47,82% del total) han suposat l’atropellament del vianant o l’envestida lateral. I de les 39 persones que han resultat afectades en aquests accidents, 16 (41,03%) han tingut ferides lleus que han suposat una hospitalització inferior a les 24 h mentre que 4 (10,26%) han resultat ferides greus.

Durant el mateix període, la Policia Municipal ha interposat 220 denúncies a conductors de vehicles de mobilitat personal per incomplir la normativa. Les infraccions més freqüents han estat: 153 persones circulaven sense casc, 26 anaven més d’una persona amb el mateix VMP, 14 anaven per la vorera, 11 es van saltar el semàfor, 8 feien servir el mòbil mentre circulaven, 7 portaven auriculars i 1 superava el límit d’alcohol permès a la conducció.

Arran d’aquestes dades i la proliferació dels anomenats Vehicles de Mobilitat Personal, l’Ajuntament d’Olot ha decidit prohibir la circulació de patinets elèctrics pel centre de la ciutat quan es tanqui el pas per a la resta de vehicles.

Així, quan es restringeixi el trànsit pel centre d’Olot tampoc podran passar-hi patinets. El text atorga la consideració de vehicle als patinets i a les bicicletes i, com a tal, han de complir amb les indicacions fixades amb l’ordenança pel que fa a direccions i horaris de pas pel Nucli Antic. La modificació de l’ordenança municipal de circulació s’ha aprovat de forma inicial amb el vot contrari de la CUP, PSC i Activem i a favor de la resta de formacions amb el compromís de treballar de forma conjunta per aplegar totes les sensibilitats i aportacions.

A la mateixa sessió també s’ha aprovat de forma definitiva el reglament regulador de l’ús de drons per part de la Policia Municipal que té per objectiu incrementar els recursos de què disposa el cos per a augmentar la seguretat ciutadana, però també per a la realització de nombroses tasques de prevenció vinculades a l’activitat policial, com (estudis tècnics d’accidents, recerca de persones desaparegudes...).

L’aprovació definitiva – que ha comptat amb el vot favorable de tots els grups municipals - estima parcialment una esmena presentada per la CUP en el sentit que l’ús del dron en cas de manifestacions i protestes socials, pacífiques i comunicades, requereixi l’autorització expressa de l’Alcalde.

Convenis per a la Residència Montsacopa i l’Institut La Garrotxa

En el ple d’aquest dijous, s’ha aprovat el conveni regulador de les condicions de finançament per al projecte d’ús d’energies renovables i climatització de la residència Montsacopa. Com que l’actuació no ha quedat inclosa en la resolució dels projectes Next Generation EU, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot assumiran el cost de l’actuació.

En concret, a partir els canvis aprovats en el ple d’aquest agost al conveni inicial, l’Ajuntament d’Olot es farà càrrec del cost de l’actuació de climatització de la Residència Montsacopa per import de 127.513,59 euros (el CASG ha transferit al Consistori 4.888,40 euros del cost de redacció del projecte). Aquest punt ha estat aprovat per unanimitat.

L’altre conveni que s’ha aprovat a la sessió d’aquest dijous - també amb la unanimitat del Ple d’Olot - és amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a la construcció de vestidors i espais per a cicles formatius a l’Institut La Garrotxa. L’Ajuntament aporta 200.000 euros a la construcció d’aquests nous espais que han de suposar una millora de les instal·lacions educatives.

Altres aprovacions del Ple

El ple d’aquest agost, el segon del mandat, ha suposat l’aprovació d’una modificació de crèdits. Per un import de 543.602,07 euros, la partida més important és la que es destinarà a la climatització de la Residència Montsacopa (127.513,59 euros). També conté partides destinades a actuacions a edificis municipals (113.912,74 euros) o la renovació dels paviments el pavelló municipal d’esports (30.740,77 euros). Aquest punt ha estat aprovat amb els vots de Junts, ERC i Activem; el vot contrari de PSC i VOX i l’abstenció de la CUP.

Les addendes al Pla Estratègic de Subvencions per tal de donar suport a les activitats organitzades per diferents entitats és un altre dels punts de l’ordre del dia de la convocatòria que ha comptat amb el vot favorable de Junts, ERC i Activem; i el vot contrari del PSC i VOX. Alhora, també s’ha aprovat la convalidació de la pròrroga del contracte de serveis de neteja dels edificis i equipaments municipals de l’Ajuntament d’Olot que ha rebut el vot a favor de tots els grups municipals excepte la CUP que hi ha votat en contra.

Altres temes tractats a la sessió plenària d’aquest últim dia del mes d’agost ha estat el contracte de lloguer d’una part de l’edifici de Can Trincheria per part de Ràdio Olot i Televisió Olot que ha comptat amb l’abstenció de la CUP i el PSC i el vot favorable de la resta de grups.

D’altra banda, el plenari ha aprovat la moció presentada pels grups de la CUP, Activem, ERC i Junts de rebuig a l’espionatge i les infiltracions policials en el moviment popular i independentista, que ha comptat amb el vot contrari del PSC i VOX i el vot a favor de la resta de grups municipals que han presentat el text.

Finalment, la moció de la CUP respecte a la creació de places infantils per cobrir les necessitats de la ciutat no ha prosperat. El punt ha comptat amb el vot a favor de la CUP, l’abstenció del PSC, VOX i Activem, i el vot contrari de la resta de grups.