Temporada Alta potencia la programació internacional amb McBurney, Ostermeier i Milo Rau

El certamen dramaturg proposa una nova revisió de 'La Gavina' de Txèjov

El festival Temporada Alta ha presentat aquest dijous la programació amb l'aposta internacional "més potent" de la història, segons ha detallat el director, Salvador Sunyer.

La 32a edició del certamen d'arts escèniques comptarà amb el director Simon McBurney, que s'estrena al certamen amb 'Drive your plow over the bones of the dead'.

Es tracta d'un thriller ecològic que planteja perquè s'estan morint tots els caçadors d'una població. Thomas Ostermeier torna al festival amb 'Qui a tué mon père' i el director suís contemporani, Milo Rau, amb 'Familie'.

El Temporada Alta, que es farà entre el 30 de setembre i el 10 de desembre, també programa l'última revisió del text 'La Gavina' de Txèjov del lituà Jokubas Brazys.

La joia de la corona d'aquesta programació internacional és, segurament, 'Drive your plow over the bones of the dead'. Es tracta de l'estrena de la companyia Complicité i el director britànic Simon McBurney en el certamen gironí.

L'obra planteja un thriller ecològic basat en la novel·la de la polonesa Olga Tokarczuk (guanyadora d'un premi Nobel). A 'Drive your plow over the bones of the dead' l'espectador viurà la història d'una dona gran que viu en una aldea on desapareixen els caçadors. Sunyer ha remarcat la importància de tenir aquesta obra perquè "costa molt que vinguin companyies angleses" a l'Estat.

El director suís contemporani amb més prestigi d'Europa, Milo Rau, aterra al Temporada Alta amb 'Familie'. En ella es tracta un cas real d'una família belga que després de passar un cap de setmana en una casa de camp se suïciden.

L'alemany Thomas Ostermeier torna al festival gironí amb 'Qui a tué mon père'. Es tracta d'un espectacle on l'escriptor francès Éduard Louis pujarà dalt de l'escenari per plantejar la relació amb el seu pare.

Una nova versió de 'La Gavina'

L'obra de Txèkhov, 'La Gavina' torna al Temporada Alta una nova edició. Sunyer ha recordat que ja s'ha vist "set i vuit vegades" en diferents edicions del festival però sempre sota un punt de vista diferent. Després de mostrar les versions de Korsunovas o Àlex Rigola, aquesta vegada el text arriba a mans d'un jove director lituà, Jokubas Brzays.

Es tracta d'un dels deixebles de Korsunovas i que presenta una proposta de "teatre despullat on només hi ha l'essència dels actors i el text".

Per altra banda, el festival mostrarà el resultat final del projecte internacional People Power Partnership (PPP). La plaça U d'Octubre de Girona serà l'escenari d'aquest espectacle de dansa gratuït on hi haurà 32 ballarins, 8 d'ells gironins, que han estat dos anys treballant arreu d'Europa amb els 15 socis que participen en aquest projecte.

Una altra de les coproduccions internacionals que s'estrenaran al festival és 'Vudú (3318) Blixen', la nova proposta de la creadora Angélica Liddell que durarà sis hores i que parlarà sobre la seva mort. Sunyer ha defensat aquesta coproducció com "un dels grans espectacles" que es podran veure al festival d'enguany de la mà de "la veu més potent de l'Estat amb diferència".

L'ecologia a escena

Més enllà de l'obra 'Drive your plow over the bones of the dead', la crisi climàtica també és un dels espectacles que marca el Temporada Alta. Hi serà present a 'La memòria del gel', d'Ada Vilaró, una proposta que explora els murs emocionals que es volen enderrocar mentre el món es descongela.

Hi ha una relació directe entre la persona i la natura a petita escala que fuig de les reflexions generalitzades sobre l'emergència climàtica. També se'n parlarà a 'Shared Landscapes' on hi ha un diàleg entre les arts escèniques i la natura. Aquesta proposta internacional no aterrarà a Girona fins l'octubre del 2024 en un espai natural encara per definir.