La pedregada de la Bisbal deixa una factura de 6 MEUR un any després

L'Ajuntament calcula que té més d'un 90% de les obres executades i els privats van més lents

La Bisbal d'Empordà es tenyia de blanc en qüestió d'un quart d'hora la tarda del 30 d'agost del 2022. El motiu era una pedregada excepcional amb projectils que arribaven als 11 cm de diàmetre, segons mesuraven alguns veïns. Els resultats d'aquest fet climatològic són teulats trencats, cotxes abonyegats i vidres esmicolats per tot el carrer.

Un any després, a primera vista tot sembla haver recuperat la normalitat tot i que encara queden teulats per reparar i algunes destrosses pendents. De moment, qui ha fet bona part dels deures és l'Ajuntament de la Bisbal. L'alcalde, Òscar Aparicio, assegura que han executat més del 90% de totes les obres que tenien pendents.

Aparicio ha recordat que la pedregada va afectar 37 edificis municipals, com ara les dues escoles que hi ha a la capital, el museu de terracota o XX. El consistori assegura que les reparacions han costat 896.380 euros, tot i que bona part d'aquesta quantitat ha anat a càrrec de les asseguradores. De fet, el consistori només ha hagut de posar-hi uns 110.000 euros del total de la despesa.

Pel que fa a les obres pendents, hi ha el bar del camp de futbol vell, les cobertes planes del pavelló, l'arxiu o dos habitatges de titularitat municipal. Són accions que l'ajuntament anirà afrontant a poc a poc a mesura que la capacitat de contractació els permeti.

Menys agilitats en obres privades

Però les reparacions en instal·lacions privades no ha anat amb la mateixa celeritat que en el cas de les administracions. De moment, el consistori té constància de 560 expedients per reparacions de teulades i altres estructures destrossades per la tempesta.

De tots ells, només la meitat s'han executat. Malgrat tot es calcula que l'import de totes aquestes obres supera els 5 milions d'euros, fet que la tempesta deixaria una factura global de 6 milions, si hi sumem l'afectació en equipaments públics.

Aparicio ha detallat que l'agilitat en el cas de les obres privades és menor perquè la tempesta i el gran volum de destrosses ha deixat el municipi en una situació tensa. L'elevat volum d'expedients suposa una sobrecàrrega de pèrits de les assegurances que han de comprovar les destrosses.

A continuació ve el procés de mediació amb les assegurances i finalment s'han de trobar constructors disponibles a la zona perquè puguin tirar endavant les obres. En paral·lel, la gestió dels expedients també ha saturat els tècnics municipals, que han hagut de gestionar un volum exponencialment més gran de l'habitual de tramitacions.

Malgrat tot, l'alcalde de la capital del Baix Empordà assegura que "amb bona voluntat" el municipi està "encarrilant" la tornada a la normalitat.