Denuncien que grups de joves beuen fins ''perdre el control'' a la plaça del Barco de Girona

L'Ajuntament ha desplegat un "pla d'acció" per a fer-hi front

L'Ajuntament de Girona desplega un "pla d'acció" arran dels problemes de civisme i convivència que genera un grup de persones que consumeix alcohol de manera contínua a la plaça de Santa Eugènia (plaça del Barco).

L'Associació de Veïns denuncia, en un comunicat, que la situació s'ha enquistat aquest estiu i demana a l'ajuntament que faci complir l'ordenança que prohibeix beure a la via pública. El regidor del barri, Sergi Font, ha afirmat que són conscients de la problemàtica i ha detallat que a partir d'aquest cap de setmana hi haurà presència policial contínua a la plaça a les nits.

A més, la policia també augmentarà les inspeccions als comerços de la zona per assegurar que no venen alcohol fora de l'horari permès.

En el comunicat exposen que durant tot l'any, però sobretot a l'estiu, hi ha un grup "nombrós" de persones que beuen alcohol de manera contínua a la plaça del Barco: "S'emborratxen fins a perdre el control dels seus actes i es comporten incívicament, amb actituds agressives quan se'ls recriminen les seves accions". A més, també remarquen que es dirigeixen a dones "amb expressions sexistes" i que provoquen problemes de convivència al barri.

Els veïns, que expliquen que estan en "contacte constant" amb l'equip de govern i la policia, diuen que són conscients " de la complexitat del conflicte": "Però hi ha límits que no es poden superar, ni els veïns tenen per què aguantar". Per això, demanen a l'ajuntament que faci complir l'ordenança municipal, que prohibeix beure al carrer.

El regidor del barri, Sergi Font, ha explicat que el govern municipal començarà a desplegar un "pla d'acció" després de detectar la problemàtica i que inclou tant la Policia Municipal com la regidoria de barris i serveis socials. Segons ha concretat el regidor, aquest grup en alguns moments arriba a aplegar deu persones i, tot i que la Policia Municipal ha actuat i els ha denunciat per consumir alcohol a la via pública, no ha servit perquè deixessin de fer-ho.

Per això, l'ajuntament aplicarà un seguit d'actuacions per intentar convèncer aquestes persones perquè comencin tractaments de deshabituació i, alhora, aconseguir que deixin de consumir begudes contínuament a la plaça, interferint en el descans dels veïns i generant problemes de convivència.

Font ha explicat que a partir d'aquest cap de setmana hi haurà presència policial contínua a les nits, que és quan el grup de persones provoquen xivarri i no deixen descansar els veïns. A més, la Policia Municipal també farà més controls als comerços del barri per garantir que no venen alcohol fora de l'horari permès.

A més, també estudien aplicar una moratòria d'obertura de nous bars a la plaça i adoptar altres mesures com ara netejar amb aigua la plaça.

Font ha recordat que la plaça del Barco és un punt de trobada de la gent del barri on sempre hi ha hagut un ambient familiar i de comunitat. L'ajuntament espera poder dissuadir aquest grup de continuar bevent alcohol al carrer i, en paral·lel, oferir-los els recursos disponibles per abordar les situacions personals.