La sequera avança el naixement de tortugues mediterrànies a l'Albera i mata algunes cries

El Centre de Reproducció troba exemplars secs dins els ous

La falta de pluges i les altes temperatures registrades aquest estiu estan tenint efectes greus entre la flora i la fauna. És el cas de les tortugues mediterrànies, una espècie en perill d'extinció que el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera cria en captivitat. Des del centre van detectar com la posta dels ous s'avançava durant la primavera i ara ho han fet encara més els naixements.  

Normalment les cries d'aquesta espècie, autòctona de Catalunya, comencen a sortir dels ous –enterrats sota terra- entre finals d'agost i principis de setembre, amb les "primeres pluges". Aquestes pluges humitegen la terra i propicien els primers brots d'herba, que els serveixen d'aliments.

Les primeres cries d'aquest any, però, van començar a sortir dels l'ous el 18 d'agost. Les que han detectat, les han posat en un terrari per afavorir que tinguin aigua i humitat i sobrevisquin. Cufí diu que han aconseguit recuperar-ne prop de 18 però que també n'han aparegut de mortes. Almenys, sis.

"Tot i estar completament formades, estaven mortes i completament seques dins dels ous", explica el tècnic del centre.  A cada posta que han localitzat, n'han trobat una o dues en aquestes condicions. "També n'hi ha d'altres que les hem hagut d'ajudar perquè com que veuen que no hi ha les condicions adequades i la terra no es molla, no saben si han de sortir o no", detalla.

I si això passa en captivitat, diu Cufí, en plena natura la situació amb tota probabilitat és encara més alarmant. "Totes les que hagin fet les postes i s'hagin avançat els naixements, moriran si no tenen aigua", assegura.

En un any normal, al CRT de l'Albera hi neixen entre 300 i 400 tortugues mediterrànies, que es crien en captivitat i que un cop arriben a l'edat adulta, al cap de 4 o 5 anys, i tenen la closca més resistent, són alliberades al medi natural per reforçar la població salvatge que viu a la serra de l'Albera.

"A finals de setembre veurem si aquest any en neixen la meitat, o el 70% o encara menys", diu Cufí. "Sí que és cert que en els últims anys amb la calor hem detectar una petita davallada perquè les femelles no tenen prou energia a la primavera i algunes deixen ous fora sense fer la posta ben feta perquè prioritzen la seva supervivència", explica el tècnic del centre.

Cufí, a més, creu que la falta de depredadors com el gorja blanc que han detectat aquest any també estaria relacionat amb la sequera.

Des del centre també temen la situació es repeteixi amb altres espècies com la tortuga de rierol o d'estany, que solen tenir els naixements més endavant.

Ruixar les zones de posta

Per intentar minimitzar els efectes de la falta d'aigua, des de fa un parell de setmanes –quan van detectar els primers naixements- ruixen les zones de posta, aquelles amb més herba i amb més llum. "Ho fem dia si i dia no. Hem d'intentar que les cries segueixin endavant per mantenir el projecte que tenim", diu Cufí.  L'objectiu és que la terra sigui més "tendra" i que les tortugues puguin sortir "amb les mínimes condicions".  

Cria en captivitat 

EL CRT de l'Albera va obrir la públic l'any 1994 i s'hi ofereixen visites on es poden veure espècies autòctones de tortuga de Catalunya, tot i que també hi ha un espai dedicat a espècies exòtiques. Principalment, tenen exemplars de tortuga mediterrània (amb un centenar d'adultes reproductores) que crien en captivitat, però també n'hi ha de rierol i d'estany així com algunes espècies exòtiques, que s'han escapat o que han abandonat.